İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesindeki özel eğitimli arama kurtarma köpekleri, afetlerde enkaz altında kalan kazazedelere ulaşmak için zorlu ve titiz bir eğitimden geçiyor. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından iki yılda bir düzenlenen zorlu sınavlardan başarıyla geçen, aynı zamanda kardeş olan 6 yaşındaki Belçika kurdu (Malinois) cinsi Asil ve Bety ile labrador cinsi Magie, hassas burunları sayesinde afet bölgelerinde adeta mucizeler yaratıyor. Bu yetenekli köpekler, İzmir ve Kahramanmaraş depremlerinde onlarca insanın hayatını kurtararak arama kurtarma ekiplerinin vazgeçilmez bir parçası olduklarını kanıtladılar.
Hassas Burunlar Hayat Kurtarıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü’ne bağlı bu üç özel köpek, deprem, yangın, sel gibi çeşitli afet durumlarında hayatta kalan insanlara en hızlı şekilde ulaşabilmek için kapsamlı bir eğitim programına tabi tutuluyor. Doğal afetler sonrasında zorlu koşullarda görev yapabilmeleri için AFAD tarafından uygulanan ve iki yılda bir tekrarlanan sınavlardan başarıyla geçen bu hassas burunlu kahramanlar, zamanla yarışılan arama kurtarma çalışmalarında hayati bir rol oynuyorlar. İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın özel eğitimli ikiz kız kardeşleri olan Asil ve Bety, bugüne kadar birçok önemli başarıya imza attılar. Arama kurtarma timinin bir diğer gözde üyesi olan labrador cinsi Magie de yetenekleri ve azmiyle öne çıkıyor.
“Başarı Oranları Çok Yüksek”
Köpeklere, yönlendirme, çeviklik, itaat ve en önemlisi arama-bulma becerileri olmak üzere dört ana başlıkta yoğun bir eğitim veriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürü Şenol Dereköy, bu köpeklerin özel olarak seçildiğini ve her köpeğin bu zorlu eğitimleri tamamlayamayacağını vurguladı. Dereköy, “Bu eğitimlerde verilen görevleri her köpek yapamaz. Öncü birlik olarak bizim için çok değerli ve çok önemliler. Köpeklerimiz olmazsa olmazımız. Teknolojik cihazlarla, insan gücüyle arama kurtarma yapılıyor ama bir yere kadar. Köpekler, yetenekleri gereği dakikalar içerisinde hızlı sonuç alacak şekilde çalışıyor. Kazazedeye ne kadar hızlı ulaşabilirsek bizim için o kadar iyi. Başarı oranları çok yüksek. Onlarla çalışmak bizim için de çok keyifli. Onlar bizim bir parçamız” şeklinde konuştu.
“Av İçgüdüsüne Sahip Olmaları Önemli”
Arama Kurtarma Müdürlüğü Köpek Eğitmeni Mesut Karaboğa ise, iki aylıkken sahiplendikleri köpekleri büyük bir titizlikle eğittiklerini belirtti. Köpekleri seçerken çeşitli kriterlere dikkat ettiklerini vurgulayan Karaboğa, “Korkusu var mı, sese karşı duyarlı mı, içgüdüsü var mı? Bizim önceliğimiz köpeklerin av içgüdüsüne sahip olması. Buna önem veriyoruz. Bir oyunla başlıyor her şey. Zamanla insanların kokusuna alıştırıyoruz. Canlı insan kokusunu öğretiyoruz. Yaklaşık iki yıl boyunca eğitiyoruz. Eğitim bittikten sonra AFAD’ın düzenlediği arama kurtarma sınavlarına giriyorlar. Sınavlardan yeterli puana ulaşınca sertifika alıyorlar. Böylece deprem başta olmak üzere afetlerde görev yapabiliyorlar. İzmir, Hatay, Antakya depremlerinde görev yaptılar. Birçok yurttaşın kurtarılmasını sağladılar” dedi.
“Onların Yol Arkadaşlarıyız”
Köpeklerle birlikte uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Karaboğa, “Biz onların yol arkadaşıyız. Birlikte görev yapıyoruz. Enkazda insanları kurtarmak için birlikte çalışıyoruz. Onlar birini bulduğunda birlikte seviniyoruz. Çünkü onlar bizim ekip arkadaşlarımız. Bir insanı kurtarmak, bir cana dokunmak paha biçilmez. Bir olaya gittiğimizde kazazedeye ulaştıkları zaman havlayarak işaret veriyorlar. Biz de arama kurtarma ekiplerine haber veriyoruz. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alınca mutlu oluyoruz. İnsanların yüzündeki mutluluğu biz de paylaşıyoruz. Bety, Hatay depreminde hamile bir kadının kurtulmasını sağladı. Beraber güzel hikayeler biriktirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Köpekler Mutlaka Olmalı”
Köpek Eğitmeni Hakan Hasan Hüseyin Şengüler de eğitim süreçlerinin ne kadar titiz ve özenli olduğunu vurgulayarak, arama kurtarma çalışmalarında köpeklerin hayati bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. Şengüler, “Arama kurtarma çalışmalarında köpekler mutlaka olmalı. İlerde teknoloji neler getirir bilemeyiz ancak şu an için bu köpeklerin olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin bu kahraman köpekleri, afetlerde umudun simgesi olmaya devam ediyor.
http://dlvr.it/TKDb8B