Sağlık Bakanlığı’nın yeni Aile Hekimleri Yönetmeliği’ne karşı tepkilerini ortaya koyan Aile Hekimleri, iş bırakma eylemi düzenleyerek seslerini duyurdu. Aile Hekimleri Derneği İzmir Şube Başkanı Muteber Çolak, bu etkinlikte hekimler adına bir konuşma yaparak, halk sağlığının korunması için aile hekimlerinin üzerindeki iş yükünün hafifletilmesi ve nitelikli sağlık hizmetinin sunulması gerektiğini vurguladı. Çolak, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin aile hekimliği sistemini ciddi bir çöküşe sürüklediğinin altını çizdi.
5, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı alan Aile Hekimleri Derneği, İzmir Tabip Odası, HEP-SEN, Birlik Sağlık-SEN, SES, Genel Sağlık-İŞ ve sağlık emekçilerinin örgütlendiği birçok sendika, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
AİLE HEKİMLİĞİ ÇÖKÜŞE SÜRÜKLENDİ
Muteber Çolak, yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’na bu yönetmeliğin aile hekimliği sistemini çökerttiğini anlatmaya çalışıyoruz. Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, göreve geldiği günden bu yana aile hekimliği sisteminin niteliğini artıracaklarını söylüyor. Ancak bu nitelik artışının, sistemin işlemez hale gelmesi anlamına geldiğini düşünüyoruz. 22 yıllık iktidarları süresince sağlıkta yaşanan sorunlar, artan şiddet olayları ve ‘Giderlerse gitsinler, Hekim Efendi dönemi bitti’ söylemleri, bizlere birçok ders vermiştir. Sağlıkta dönüşüm programı ile yaşanan özelleştirme süreçlerinin nelere mal olduğunu hepimiz deneyimledik.” dedi.
“ŞİFA VEREN ELİ KIRIYORSUNUZ”
Çolak, “Bizler birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti sunan hekimleriz ve yaptığımız iş, toplum sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Gelecek nesillerin, çocuklarımızın sağlığını korumak bizim görevimizdir. Çocuk felci ve kızamık gibi hastalıkların ortadan kalkmasında bizim katkımız büyüktür. Ancak, sağlık bakanlığı yeni yönetmelikle aile hekimliği sisteminin daha nitelikli hale geleceğini iddia ediyor. Bu noktada bizlere, şimdiye kadar niteliksiz hizmet ürettiğimiz ve bu yönetmelikle niteliğin artacağı yönünde suçlamalarda bulunuyorlar. Merak ediyoruz: Yazdığımız reçeteleri kısıtlayarak nasıl nitelik artışı sağlanacak? Hasta memnuniyetiyle mi değerlendirileceğiz? Sağlıkta şiddetin geldiği bu noktada, hekimlere yönelik iktidar politikaları göz önünde bulundurulduğunda bu mümkün mü? Sigma formülüyle açıklanan karışık puanlamalarla maaş hesaplamalarının hizmetin niteliğini artıracağına mı inanıyorlar? İş güvencemizi ortadan kaldırarak mı, aile hekimliğinin niteliğini artırmayı planlıyorlar? Bu formülü bulmak için çok mu çaba harcadılar?” şeklinde konuştu.
YÖNETMELİK DERHAL İPTAL EDİLMELİ
İzmir Aile Hekimleri Derneği ve İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, bu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini ve aile hekimlerinin görüşleri doğrultusunda yeni bir düzenlemenin hazırlanmasını talep etti. Hekimler, halk sağlığının korunması için verilen mücadelenin kararlılıkla süreceğini belirttiler.
http://dlvr.it/TG1FWJ