Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu Başladı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından düzenlenen “Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu” Ankara’da kapılarını açtı. Sempozyumda, eğitim sisteminin güncel sorunları ve geliştirilmesi gereken alanlar üzerine önemli tartışmalar yapılması bekleniyor. Etkinlikte Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, katılımcılara hitap etti.
Yelkenci, konuşmasında, “Kademeler arası geçiş, ortaokuldan liseye ve liseden yükseköğretime geçiş süreçlerinde öğrenciyi bütün boyutlarıyla ele alacak bir sistemin geliştirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Özellikle 4+4+4 eğitim sisteminin son dört yılına dair yeniden bir değerlendirme yapmamız gerektiği aşikardır,” ifadelerini kullandı.
Eğitimci Özgür Bozdoğan, Yelkenci’nin açıklamalarına yönelik gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Bozdoğan, Yelkenci’nin sözlerini, “Bu durum, hem 4+4+4 sisteminin başarısızlığının bir itirafı hem de liselerin tasfiye edilmesi gerektiğinin bir ifadesidir,” şeklinde yorumladı. MEB’in sistematik bir yaklaşım benimsediğini vurgulayan Bozdoğan, “Akademik eğitim, yalnızca bir azınlığın hakkıymış gibi algılanıyor. Geri kalan öğrencilerin büyük çoğunluğunun, sermaye ve patronlar için ucuz iş gücü olarak çalışmak zorunda kalacağı bir durumla karşı karşıyayız,” dedi.
Örgün Eğitimden Kaçış
Yelkenci’nin açıklamasını oldukça manidar bulduğunu belirten Bozdoğan, “Bu durum, zorunlu eğitimin süresiyle ilgili bir tartışmayla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Üniversitelerdeki yığılmaları önlemek amacıyla, öğrencilerin lise çağında örgün eğitimden fiilen dışarı çıkarıldığı bir formül ile karşılaşabiliriz,” şeklinde konuştu. Bozdoğan, “Zaten açık lise ve MESEM’lerle bu adım daha önce atılmıştı. Öğrencilerin akademik eğitimden uzaklaştığı ve hızla işçileştiği bir sürecin bizi beklediğini düşünüyorum,” diye ekledi.
http://dlvr.it/TF1VZ7