RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Önemine Dair Bilgilendirme

Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Önemi




NKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinlikleri çerçevesinde önemli açıklamalarda bulundu. Gürdal, “1-31 Ekim tarihleri arasında ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak etkinlikler düzenliyoruz. Genellikle tüm kanser türleri için yılda bir gün belirlenirken, meme kanseri için bir ay boyunca farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Çünkü meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve bu durum son derece önemlidir. Daha da önemli olan, meme kanserinin taranabilir bir kanser olmasıdır. Örneğin, akciğer kanseri erkekler arasında en yaygın olanıdır ancak bu tür için farkındalık etkinlikleri gerçekleştirip tarama yapmak mümkün değildir.” dedi.


Gürdal, “Tarama nedir? Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi bazı kanser türleri taranabilir. Peki, taramanın önemi nedir? Şikayetleriniz yokken bu tetkikleri neden yaptırmalısınız? Mamografi çektirmek gibi tarama yöntemleri, eğer şikayetler olmadan yaptırırsanız, evre 0 veya evre 1 düzeyinde kanserleri tespit etme şansı sunar. Bu erken evrede yakalanan kanserlerin yüzde 99-100 yaşam oranı vardır ki bu da son derece yüksek bir orandır.” şeklinde konuştu.


Farkındalık Etkinlikleri ve Örnekler




Prof. Dr. Gürdal, bu ayın en güzel farkındalığını gerçekleştiren kişinin Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar olduğunu belirtti. Gürdal, “Meme kanseri farkındalık etkinlikleri açısından, ülkemizde en cesur ve yürekli adımı atan kişi, ilimiz milletvekili Sayın Nurten Yontar’dır. Kendisi, bu konuyu mecliste dile getirerek, farkındalığın ne kadar önemli olduğunu vurgulamış ve Meclis’teki meslektaşlarını peruğunu çıkararak selamlamıştır. Bu davranışı, çok önemli ve etkili bir farkındalık etkinliği olmuştur.” ifadelerini kullandı.


Erkeklerde Meme Kanseri Farkındalığı Düşük




Gürdal, erkeklerin de meme kanserine yakalanabileceğinin altını çizerek, “‘Erkeklerde farkındalık oldukça az. Erkekler, meme kanseri olma ihtimallerini düşünmemekle birlikte, bu oran günümüzde yüzde 20-25’lere kadar çıkmaktadır. Geçmiş yıllara göre, meme kanseri erkeklerde daha sık görülmektedir. Ancak erkeklerin, meme kanseri olabilecekleri konusunda bir farkındalığı yok. Kadınlar, ellerine bir kitle geldiğinde hemen doktora başvururken, erkekler genellikle ‘bu bir yağ bezesi ya da kist’ diyerek durumu hafifsemektedir. Sonuç olarak erkekler, genellikle evre 2 veya 3 olarak bize gelmektedir. Eğer erkekler de evre 0 veya 1 seviyesinde gelirlerse, kurtulma şansları çok daha yüksek olacaktır.” dedi.


http://dlvr.it/TFMFQh
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024