RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Kolombiya’da Kokain Üretimindeki Artış ve Sosyal Etkileri

Kolombiya’da Kokain Üretimindeki Artış




Ulusal basında yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Kolombiya’da kokain üretiminin 2023 yılında %53 oranında bir artış göstererek en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi. Rapor, geçen yıl kokain üretiminin 2 bin 600 tonla tüm zamanların rekorunu kırdığına dikkat çekerken, 2022’de 253 bin hektar olan koka yaprağı ekim alanının bu yıl %10 oranında artış gösterdiğini belirtmektedir.


UNODC Bölge Direktörü Candice Welsch, başkent Bogota’da düzenlediği basın toplantısında, özellikle verimliliğin yüksek olduğu bölgelerde kokain üretiminin hızla arttığını vurgulayarak, “Bugün bir hektar koka, 2 yıl öncesine göre iki kat daha fazla kokain üretiyor” ifadesini kullandı.


Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uyuşturucuya karşı yürütülen savaşın şu ana kadar yeterince başarılı olmadığını dile getirerek, “Koka hasadının devlet tarafından satın alınmasını başlatacağız. Yöntemleri değiştirmezsek başarı sağlayamayız” dedi. Bu durum, hükümetin uyuşturucu ile mücadele stratejilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.


Öte yandan, Kolombiya’da koka yaprağı ekiminin en yoğun olduğu bölgeler arasında Cauca, Narino, Putumayo ve Kuzey Santander öne çıkmaktadır. Bu bölgelerde, koka bitkisi yetiştiriciliği ve bununla bağlantılı olarak uyuşturucu ticareti, yerel ekonomiyi şekillendiren önemli unsurlar haline gelmiştir.


Kartellerin Savaşı ve Sosyal Etkileri




Kolombiya, kokain üretimi ve ticareti açısından dünyanın en büyük merkezlerinden biri olarak bilinmektedir. Kokain, Kolombiya’da yıllardır süregelen ciddi bir sorun olup, hem sosyal hem de politik istikrarsızlık yaratmaktadır. Ülkenin kırsal kesimlerinde geniş alanlarda koka bitkisi yetiştirilmekte ve bu üretim, uyuşturucu kartelleri tarafından yönlendirilmektedir.


Kolombiya devleti, uluslararası destekle uyuşturucu kaçakçılığına karşı büyük mücadeleler vermekte, ancak silahlı gruplar, paramiliter güçler ve kartellerin bu ticaretteki etkisi oldukça güçlü kalmaya devam etmektedir. Bu durum, ülke içinde ciddi bir güvenlik sorunu yaratmakta ve halk üzerinde derin etkiler bırakmaktadır.


Kokain ticareti ayrıca şiddet, yolsuzluk ve ekonomik dengesizlikleri körükleyerek toplumun çeşitli kesimlerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Kolombiya’nın kokain sorunu, uluslararası bir boyut kazanmış olup, ülkede uyuşturucu karşıtı operasyonlar, hükümet ve karteller arasındaki çatışmaların sürmesine neden olmaktadır. Bu mücadele, hem yerel halkın hayatını hem de ülkenin geleceğini tehdit eden karmaşık bir durum oluşturmaktadır.


http://dlvr.it/TFXBMB
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024