RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Kıkırdak Piercing Uygulamalarının Sağlık Riskleri

Kıkırdak Piercing Uygulamaları ve Sağlık Riskleri




Kulağın kıkırdak bölgesine yapılan piercing uygulamaları, estetik açıdan birçok kişi tarafından beğenilip tercih edilse de, sağlık açısından bazı ciddi riskler barındırmaktadır. Kıkırdağa yapılan delme işlemleri, enfeksiyon riskinin yanı sıra kulakta geri dönüşü olmayan şekil bozukluklarına yol açabilmektedir. Bu konuda İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Güneş, bilinçsiz ve uygunsuz koşullarda yapılan piercing işlemlerinin tehlikelerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulunmaktadır.


Kulak Kıkırdağı Enfeksiyona Yatkın


Doç. Dr. Güneş, kulak kepçesindeki kıkırdak bölgesinin enfeksiyona oldukça açık olduğunu belirtiyor ve şu ifadeleri kullanıyor:



* “Kulak kepçesine delik açmak ile kulak memesine delik açmak arasında büyük bir fark vardır; zira bu iki doku birbirinden oldukça farklıdır.”

* “Kulak kepçesinde kıkırdak bulunur. Kıkırdak, kendi damarlarına sahip olmayan ve etrafındaki dokudan beslenen bir doku olduğu için enfeksiyona daha yatkındır.”

* “Enfeksiyon meydana geldiğinde, kulak kıkırdağında şekil bozuklukları oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle, kulak kıkırdağına piercing yaptırmaktan kaçınılmalıdır. Kıkırdak içeren dokulara, piercing gibi yabancı bir maddenin girmesine neden olacak işlemler yapmak doğru değildir.”






Kızarıklık Durumunda Hemen Doktora Başvurun


Enfeksiyon belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Güneş, şu uyarılarda bulunuyor:



* “Ağrı, kızarıklık veya şişlik durumları ortaya çıktığında, hızlıca bir kulak burun boğaz uzmanı ya da plastik cerraha başvurmak gereklidir.”

* “Kıkırdak kalınlaşarak iyileşen bir doku olduğundan, kalınlaşma ve şekil bozukluğu oluşmadan önce müdahale edilmesi çok önemlidir.”

* “Hafif bir kızarıklık durumunda bile doktora başvurmak en mantıklısıdır.”






Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda, “güreşçi kulağı” ya da “karnabahar kulağı” olarak bilinen durumların ortaya çıkabileceğini belirten Güneş, şunları ekliyor:



* “Eğer enfeksiyon aşırı ilerlerse kalıcı hasarlar oluşabilir.”

* “Erken müdahale ile enfeksiyon kontrol altına alınabilir; ancak ihmal edilecek olursa, kulak yapısında kalıcı deformasyonlar meydana gelebilir.”






İlla Piercing Takılacaksa Sağlık Kuruluşunda Yapılmalı


Yine de kulağına piercing yaptırmak isteyenlerin tüm bu risklerin farkında olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Güneş, şu tavsiyelerde bulunuyor:



* “Delme işlemi kesinlikle bir sağlık kuruluşunda, steril şartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir.”

* “Geçici olarak takılan küpelerin kullanılmasına izin verilmemelidir.”

* “İşlem sonrası, enfeksiyon önleyici merhemler ve gerektiğinde ağızdan antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon riski azaltılmalıdır.”

* “Piercing işlemleri, tıbbi bilgisi sınırlı olan yerlerde yapılmamalıdır; bu tür işlemler, uzman olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilmemelidir.”


http://dlvr.it/TDzW5L
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024