RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Hizbullah’tan İsrail’e Roket Saldırısı ve Birim 8200 Hakkında Bilgiler

Hizbullah’tan Açıklama: İsrail’e Roket Saldırısı




İsrail’in Lübnan’a yönelik sınırlı kara operasyonu devam ederken, Hizbullah’tan dikkat çekici bir açıklama geldi. Hizbullah’a göre, savaşçıları “Tel Aviv banliyölerinde bir İsrail askeri istihbarat üssüne ve İsrail’in Mossad istihbarat servisinin merkezine roket saldırısı düzenledi.” Bu saldırının, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) sinyal istihbaratından sorumlu Birim 8200’e ev sahipliği yapan Glilot üssüne gerçekleştirildiği bildirildi. Açıklamada, “saldırı, Filistin direnişini desteklemek, Lübnan halkını korumak ve İsrail’in sivillere yönelik saldırılarına yanıt vermek amacıyla gerçekleştirildi.”


İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, ordunun Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtmişti.


Birim 8200 Nedir?




Birim 8200, birkaç bin askeri kuvvetten oluşan ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin en büyük birimi olan önemli bir yapıdır. Bu birim, ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile benzer işlevlere sahiptir. Birim 8200, sinyal istihbaratı toplamaktan (SIGINT) ve kod çözümlemeden sorumlu olan İsrail İstihbarat Kolordusu birimidir. Ayrıca, askeri yayınlarda İstihbarat Kolordusu Merkez Derleme Birimi olarak da anılmakta ve bazen Israeli SIGINT National Unit (ISNU) (İsrail SIGINT Ulusal Birimi) olarak adlandırılmaktadır.


Birim 8200, 1952 yılında ilkel dış fazlalık Amerikan askeri aletlerini kullanarak kurulmuştur. Başlangıçta 2. İstihbarat Hizmet Birimi olarak bilinen bu yapı, daha sonra 515. İstihbarat Servis Ünitesi adını almıştır. 1954 yılında, Glilot bileşkesinden bugünkü Yafa’ya taşınmıştır.


Birim 8200, OSINT istihbaratı toplamaktan sorumlu olup, televizyon, radyo, gazete ve internet gibi kaynaklardan askeri istihbarat ile ilgili bilgileri toplamaktadır. Farklı öğelerin çeviri birimleri tarafından toplanan “temel istihbarat”, birimin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yapılan haberlere göre, bu birim, İsrail İstihbarat Topluluğu’nda genel istihbarat bilgilerinin yarısından fazlasını sağlamaktadır.


2010 yılında, Fransız Le Monde gazetesi, Birim 8200’ün büyük bir casusluk ağıyla çalıştığını bildirmiştir. Negev merkezinde büyük bir SIGINT üssü yanı sıra, Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Afrika genelinde izleme, telefon görüşmelerini dinleme, e-postaları takip etme ve diğer iletişim yeteneklerine sahip dünyanın en büyük dinleme üslerinden biri olduğu ifade edilmiştir. Birim 8200’ün, yurtdışında İsrail elçiliklerine gizli dinleme mesajlarını ileten denizaltı kabloları, Filistin topraklarında gizli dinleme birimleri ve elektronik gözetim ekipmanları ile donatılmış Gulfstream jetleri bulunduğu bildirilmektedir.


Çağrı Cihazı Patlamaları ve Sonrasındaki Gelişmeler




Lübnan’da 17 Eylül’de, Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Bu patlamalarda, ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti; yaklaşık 2 bin 800 kişi ise yaralandı ve bunların 300’ü ağır yaralıydı. Ülkede 18 Eylül’de meydana gelen çok sayıda telsizin patlatılması sonucunda ise 20 kişi öldü, 450’den fazla kişi yaralandı.


Lübnanlı yetkililer, bu olaydan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmamıştır. Olayların ardından Hizbullah, çağrı cihazı patlamalarının arkasında İsrail’in olduğunu ve özellikle Birim 8200’ü hedef aldığını ifade etmiştir. Hizbullah, saldırılar sonrasında “yüksek bir bedel ödetme” tehdidinde bulunmuştur.


http://dlvr.it/TDsrgd
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024