RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Ermenistan ve Azerbaycan’dan Barış Görüşmeleri: Yeni Gelişmeler

Ermenistan ve Azerbaycan Arasındaki Barış Görüşmeleri




Ermenistan ile Azerbaycan, yaklaşık 30 yıl süren bir işgal döneminin ardından, geçen yıl barış görüşmeleri gerçekleştirmiştir. Bu süreç, özellikle Ermenistan’ın işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki illerin Azerbaycan tarafından kurtarılmasıyla daha da önem kazanmıştır. Gergin bir atmosferde yürütülen bu görüşmelere dair son açıklama, Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan’dan geldi.


Cumhurbaşkanı Khachaturyan, Erivan’ın Azerbaycan’ın 11-22 Kasım tarihlerinde Bakü’de ev sahipliği yapacağı COP29 İklim Değişikliği Konferansı öncesinde barış anlaşmasının 16 maddesini imzalayacağını umduğunu belirtti. Katıldığı Hamburg Sürdürülebilirlik Konferansı’nda oturum aralarında yaptığı konuşmada, “Sadece biz olsaydık, hemen şimdi bugün imzalayabilirdik. Ancak bu noktaya er ya da geç ulaşacağımızı umuyoruz” ifadelerini kullandı.


Khachaturyan, Azerbaycanlı yetkililerle müzakere aşamasında olan bazı maddelerin de bulunduğunu ekledi. Azerbaycan ise, Ermenistan’ın barış anlaşmasını imzalamadan önce Karabağ ile yeniden birleşmeye yönelik bir maddenin yer almaması gerektiğini vurgulamaktadır. Ermenistan, barış sürecinin bir parçası olarak, 1990’ların başından beri kontrol ettiği bazı Azerbaycan’a ait köylerden çekilmiştir.


Ermenistan Cumhurbaşkanı ayrıca, Türkiye ile yürütülen görüşmelere de değinerek, bu görüşmelerin olumlu bir şekilde ilerlediğini ifade etti. İki ülke arasındaki sınırın, üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaporta sahip olanlara açılması için bir teklifin değerlendirildiğini belirten Khachaturyan, “Bu adım, diplomatik ilişkilerin gerçeğe dönüştüğünün bir işareti olacak” dedi.


http://dlvr.it/TF6BkB
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024