RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları 2024 Listesi ve Türk Akademisyenler

Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları 2024 Listesi




ABD Stanford Üniversitesi’nden Dr. John Ioannidis’in liderliğini yaptığı özel bir araştırma ekibi, her yıl hazırladığı “Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları 2024” listesinde, dünya genelinde bilim insanları arasında yüzde 2’lik dilime giren 223.152 kişi yer alıyor. Bu liste, bilim insanlarının yayın ve atıf sayıları, yazar sıralamaları gibi çeşitli değişkenlerin değerlendirilmesiyle oluşturulmuştur. Bilim insanları, 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında sıralanmıştır. Çalışma, Scopus veri tabanındaki verilerin kullanılmasıyla, en önemli araştırma etkisine sahip akademisyenleri belirlemektedir.


Türkiye’den 1.518 bilim insanının yer aldığı 2023 yılı çalışmalarının değerlendirildiği listeye; Yaşar Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Gürel, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Türkan, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Yetkin Ekren, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari ve İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Türker Özmen katılmaktadır.


Hedef: 10 Akademisyen







Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, akademisyenlerin bu başarısı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Geçen sene 6 akademisyenimizle bu listede yer almıştık; bu sene ise 7 akademisyenle listede yer alıyoruz ve bu durumdan son derece mutluyuz. Az sayıda etkin akademisyenle çalışan bir üniversite olarak, bu kadar sayıda dünyanın en prestijli bilim insanına sahip olmak, bizi hem cesaretlendiriyor hem de gururlandırıyor. Hedefimiz, yıllar içinde bu sayıyı 10’a çıkarmak. Bu hedefimize, Time Higher Education’ın dünya sıralamalarındaki yükselişimiz gibi ulaşmayı umuyoruz.”


Öne Çıkan Akademisyenler





* Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu: Operasyon yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, yeşil lojistik, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, endüstri 4.0 gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atmıştır. Son beş yıllık sıralamalarda, Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan araştırmacılar arasında ilk sırada yer almıştır. Ayrıca, bu yıl Uluslararası Endüstri Mühendisliği ve Operasyon Yönetimi Topluluğu (IEOM) tarafından “Lojistik Dalında Yılın En Seçkin Profesörü” ödülüne layık görülmüştür.

* Prof. Dr. Arif Hepbaşlı: Enerji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Hepbaşlı, enerji, ekserji, eksergoekonomik ve eksergoçevresel yöntemlerin analizi üzerine yoğunlaşmaktadır. Birçok ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlikte yer almakta ve enerjiyle ilgili dergilerde hakemlik ve editörlük görevleri üstlenmektedir.

* Prof. Dr. İsmail Türkan: Bitki biyolojisi ve moleküler biyolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Türkan, özellikle kuraklık ve tuzluluk streslerine karşı bitkilerin vermiş olduğu yanıtlar üzerine araştırmalar yapmaktadır. 2020 yılında TÜBİTAK Temel Bilimler Bilim Ödülü’nü kazanmış ve bu yıl uzayda gerçekleştirilen EXTREMOPHYTE deneyinde yer almıştır.

* Prof. Dr. Meltem Gürel: Mimarlık kuram ve eleştirisi, mekan-kültür ilişkileri gibi konular üzerinde yoğunlaşan Gürel, birçok hibe ve ödül almış olup, makaleleri alanında önde gelen dergilerde yayımlanmıştır.

* Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari: İklim değişikliği belirsizliğini göz önünde bulundurarak su kaynakları sistemlerinin sürdürülebilirliğini artırmayı hedefleyen özgün yöntemler geliştirmektedir. 100’den fazla hakemli makale yayımlamış ve bir hidrolik ve hidroloji laboratuvarı kurmuştur.

* Prof. Dr. Duygu Türker Özmen: Kurumsal sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve iş etiği gibi konularda çalışmalar yürüten Özmen, birçok uluslararası ödül sahibidir. Avrupa Birliği projelerinde yürütücü olarak görev almakta ve birçok yayını bulunmaktadır.

* Doç. Dr. Banu Yetkin Ekren: Otomatik depolama sistemleri ve tedarik zinciri konularında çalışan Ekren, ABD’deki bir savunma devlet kurumunda performans iyileştirme çalışmaları yürütmüştür.


http://dlvr.it/TFR0qZ
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024