RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Balıkesir’den Amerika’ya İhracat: Bamya Cipsi Başarı Hikayesi

Balıkesir’den Amerika’ya Uzanan Bamya Cipsi İhracatı




Amerika Birleşik Devletleri pazarında test edilen doğal cips bamya, ihraç edilerek Amerikalı tüketicilere kilosu 41 dolardan satışa sunulmaya başlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın öncülüğünde geliştirilen bamya cipsinin ardından, Başkan Akın, nohut ve kırmızı meyvelerle yapılacak cips üretiminin de devam edeceğini vurguladı.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin satmakta zorluk çektiği bamyayı satın alarak yerli bir firma ile işbirliği yaparak ürünü kuruttu. Cips formuna dönüştürülen bamya, Amerika’dan büyük bir talep gördü ve ürün Amerikan pazarına başarılı bir şekilde satılmaya başlandı. Başkan Akın, firmanın Burhaniye ilçesindeki tesislerini ziyaret ederek üretim bandını gezdi ve yeni müjdeler verdi.


Başkan Akın, “Ben bu memleketin evladı olarak toprakta üretenin kazanması gerektiğine inanıyorum. Üretiyorlar ama çiftçimiz sıkıntılar yaşıyor ve toprağını terk ediyor. Çiftçilik ve hayvancılık terk ediliyor. Yeni nesiller bu işe sıcak bakmıyor. Tarıma destek programı açıkladık. Bir planlama yaptık. Öncelik olarak bamya üretiminde ikinci sırada olan Balıkesirimizde bamyadan başladık. Aslında en zorundan başladık. Balıkesir’de 7 bin 338 dekarlık bir alanda bamya üretiliyor. Bunun 3 bin 800 dekarlık kısmı ise Gömeç ilçemizde. Ürünümüz Sultaniye bamyası çok özeldir, şimdi onun coğrafi işaretini de alacağız. Araştırdık ve çiftçimiz bunu 70 TL’ye satamıyor. Pazarı araştırdık ve biz çiftçiden 90 TL’ye satın alıyoruz dedik. Çiftçimizin 70 liraya satamadığı bamyayı 90 liraya aldık ve şimdi biz bunu Amerika’ya, İngiltere’ye satacağız diye söyledik. Üreticiden aldığımız tüm ürünleri satmış durumdayız. Özel bir nohutumuz var, onun da planlamasını yapacağız. Ürünü katma değeri yüksek hale getirip Balıkesir’den bu işi başlattık.” dedi.


Öte yandan, Balıkesir’den Amerika Birleşik Devletleri’ne uzanan bamyanın cips formundaki hali, küçük paketler halinde satışa sunulmaktadır. Amerika’da satılan bamya cipsinin kilogram fiyatının 41 doları bulduğu belirtilirken, sıradaki ürünlerin nohut ve kırmızı meyveler olacağı kaydedildi.


http://dlvr.it/TF1PsL
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024