RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Amerikan Ordusu HADES Programı ile Casus Uçaklar Alıyor

Amerikan Ordusunun Yeni İstihbarat Programı: HADES




Son dönemdeki haberlerde, Amerikan ordusunun casus uçaklarını dönüştürmek için jetleri elektronik sinyalleri ve yerdeki birlik hareketlerini ayırt edebilen sensörlerle donatmayı planladığı belirtiliyor. Independent Türkçe‘nin aktardığına göre, Amerikan ordusu bu yılın ocak ayında Kanada merkezli Bombardier şirketinin ürettiği Global 6500 model jetlerden satın alacağını duyurdu.


Bu lüks jet, Amerikan ordusunun uzun menzilli füzelerini daha gelişmiş hedefleme sistemleriyle birleştirmeye yönelik yeni bir istihbarat programı olan HADES kapsamındaki alımların bir parçası. HADES programı, Türkiye doğumlu Amerikan iş insanı Fatih Özmen‘in CEO’su olduğu teknoloji şirketi Sierra Nevada Corporation ile ortaklaşa geliştiriliyor.


Ayrıca, Axios haberine göre, ordu ile bu teknoloji şirketi arasında 12 yıllık bir sözleşme imzalandığı ve bu kapsamda 94 milyon dolarlık bir ön ödeme yapıldığı ifade ediliyor. Toplamda şirketin alacağı ödeme miktarının 1 milyar dolara kadar çıkacağı belirtiliyor.


Bombardier Global 6500, rakiplerine göre daha yüksek irtifalarda ve daha uzun mesafelerde uçabilme kapasitesine sahip. Ancak, toplamda kaç adet uçak alınacağına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı; ancak ilk jetin geçtiğimiz günlerde ABD’ye ulaştığı bildirildi. Defense One adlı haber kaynağı, bu uçağın Çin ve Rusya gibi ülkelerle ilgili casusluk faaliyetleri için kullanılabileceğini öne sürdü.


Bombardier’in başkan yardımcısı Steve Patrick, jetin çok yönlülüğüne dair şu ifadeleri kullanıyor: “Bu, ihtiyaçlar ortaya çıktıkça birden fazla işe yarayabilen bir İsviçre çakısı.”


Axios’un bildirdiğine göre, Amerikan ordusunun ticari jetlere yönelme kararı, Rusya‘nın 2014’te Kırım‘ı ilhakıyla başlamıştı. Bu olay, ordunun burada yeterli istihbaratı toplayamadığına dair endişeleri artırmıştı. Yeni programın temel hedefi, daha uzak mesafelerden düşman tarafında tespit edilmeden daha geniş bir alanı istihbarat amaçlı olarak tarayabilmek olarak belirlendi.


http://dlvr.it/TDxd5N
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024