Amasya Elmasının Tarihçesi ve Önemi
Kentte gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkan elma ağacı figürlü mozaik, Amasya’nın bu özel meyvenin 2 bin yılı aşkın bir süredir bu topraklarda yetiştirildiğinin somut bir kanıtı oldu. Bu durum, Amasya’nın elma üretimindeki köklü geçmişini ve kültürel mirasını gözler önüne seriyor.
Özel Amasya Elması
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, elmanın bir tarafının kırmızı, diğer tarafının ise yeşil görünümde olmasının yanı sıra, kendine has rengi, tadı, aroması, ince kabuklu, sulu ve gevrek yapısıyla en lezzetli elma çeşitleri arasında yer aldığını belirtti. Çetin, Amasya elmasının kesildiğinde tohum yatağının yıldız şeklini almasının diğer elma türlerinde sıklıkla rastlanmadığını vurguladı. Bu eşsiz özellik, elmanın pazarlama ve tanıtımında büyük bir avantaj sağlıyor. Çetin, “5 yıl önce bu kıymetli meyvenin coğrafi işareti alınmıştı. Bu durum, hem pazarlama hem de ürün tanıtımında önemli katkılar sağlıyor” şeklinde konuştu.
Amasya Misket Elması ve Yerel Üretim
Mesleğine başladığı yıllarda, baba ocağı Taşova’nın Alpaslan köyü‘nde diktiği elma ağaçlarından ürün alan 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, “Amasya misket elmasını yaşatılmasını isteyen birisiyim. Çünkü tadı, kokusu ve rengiyle, her şeyiyle mükemmel bir elma. Bu Amasya’ya özel bir durum. Diğer yerlerde bu tadı bulamazsınız.” diyerek elmanın yerel özelliklerine dikkat çekti.
Bir yıl meyve veren ağacın diğer yıl meyve verimini düşürmesi nedeniyle bu yıl 3 bin 642 dekar alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından yaklaşık 8 bin ton rekolte bekleniyor. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Amasya İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla yürütmekte olduğu Amasya Misket Elması Gen Bahçesi ve Amasya Elması Üretiminin Artırılması Projesi çerçevesinde geçen yıl Akyazı köyünde 118 dekar araziye Amasya misket elması bahçesi kurulmuştur.
http://dlvr.it/TDvtLy