RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

65. Selanik Uluslararası Film Festivali Başlıyor

Bu yıl 31 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 65. Selanik Uluslararası Film Festivali, açılış törenini Şilili yönetmen Pablo Larrain’in son eseri Maria ile gerçekleştirecek. Tören, Olympion Sinema Merkezi’nde gerçekleşecek. Film, 20. yüzyılın en ikonik sanatçılarından olan ünlü soprano Maria Callas’ın göz kamaştırıcı ve çalkantılı hayatını ele alıyor. Maria Callas’ı Angelina Jolie’nin canlandırdığı filmde, fırtınalı bir ilişki yaşadığı Yunan armatör Aristotle Onasis’i ise Haluk Bilginer canlandırıyor. Bu film ile Larrain, Maria, Jackie (Jackie Kennedy) ve Spencer (Leydi Diana) ile güçlü kadın kimlikleri anlattığı üçlemesini tamamlamış oluyor.


Uluslararası Yarışma ve Altın İskender Ödülü







Festivalde, ilk ve ikinci filmlerini çeken yönetmenler arasında Altın İskender ve Gümüş İskender ödülleri için kıyasıya bir yarışma gerçekleşecek. Bu bölümde 3 Yunan filmi ile birlikte toplamda 12 ilk ya da ikinci film yer alıyor. Türkiye’den Türker Süer, Edge of Night filmiyle uluslararası yarışmaya katılacak. Yarışacak diğer filmler arasında:






* Happy Holidays (Scandar Copti)

* Julie Keeps Quiet (Leonardo Van Dul)

* On Falling (Laura Carreira)

* Pierce (Nelicia Low)

* September Says (Ariane Labed)

* To A Land Unknown (Mahdi Fleifel)

* Under The Volcano (Damian Kocur)

* Went Up The Hill (Samuel Van Grinsven)

* Arcadia (Yorgos Zois)

* Meat (Dimitris Nakos)

* She Loved Blossoms More (Yannis Veslemes)






Bu yapımlar, Altın ve Bronz İskender ödülleri için yarışacak.





Ünlü Cast Direktörü Ellen Lewis Selanik’te







Martin Scorsese, Steven Spielberg, Jim Jarmusch gibi ünlü yönetmenlerle çalışmış olan casting direktörü Ellen Lewis, festivalin konuğu olarak Selanik’e gelecek. Lewis, ustalık atölyesinde mesleğinin sırlarını izleyicilerle paylaşacak. Tanınmış casting direktörü Juliet Taylor’ın yanında asistanlık yaparak sektöre adım atan Lewis, 1982 yılından bu yana mesleğini sürdürüyor. 1980’lerin sonunda Martin Scorsese ile tanışmış ve yaklaşık 35 yıldır yönetmenin filmlerinin casting direktörlüğünü üstleniyor. Lewis, Scorsese ile Goodfellas, Cape Fear, The Age of Innocence, Casino, Gangs of New York, Hugo, The Wolf of Wall Street, Silence, The Irish Man, Killers of the Flower Moon gibi önemli projelerde birlikte çalıştı. Jim Jarmusch’a da 1995 yılından itibaren oyuncu seçiminde yardımcı oldu.





Yunan Sineması 2024







Festivalde, 24 ulusal uzun metraj ve 24 ulusal kısa metraj gösterim programında yer alıyor. Uluslararası Yarışma’daki üç Yunan filmi ile birlikte Meet the Neighbors yarışma bölümünde Hunt (Christos Pitharas), Killerwood (Christos Massalas), Riviera (Orfeas Peretzis) filmleri izleyicilerle buluşacak. Film Forward bölümünde ise aşağıdaki yapımlar yer alacak:



* CAFE 404 (Alexandros Tsilifonis)

* Maldives (Daniel Bolda)

* Kyuka Before Summer’s End (Kostis Charamountains)






Bağımsız Ödüller







Yunan sinemasını desteklemek amacıyla Yunan Film Festivali, birçok bağımsız ödül verecek. Bu ödüller arasında Yunan Sinema Merkezi, Fischer İzleyici Ödülleri, Yunan TV kanalı ERT Ödülleri, Finos Film Ödülü, J.F. Costopoulos Vakfı Ödülü ve Yunan Film Eleştirmenleri Birliği (PEKK) Ödülü gibi birçok ödül bulunuyor. Ayrıca Selanik Aristoteles Üniversitesi ve Makedonya Üniversitesi öğrencilerinin verdiği gençlik jürisi ödülleri de bu yıl festivalde yer alacak.





Yunan Sinemasından Seçkiler







Yunan sinemasının ikonik filmleri arasında Tonia Marketaki’nin 1960’ların çalkantılı politik döneminde gerçek bir olayı anlatan mahkeme salonu draması John the Violent (1973) ile Vangelis Serdaris’in polisiye filmi Robbery in Athens (1969) izleyicilerin beğenisine sunulacak.





Finos Film’in Özel Gösterimi







Dinos Dimopoulos’un komedisi Miss Director (1964), yakın zamanda hayatını kaybeden maestro ve kompozitör Mimis Plessas’ın müziğiyle özel bir gösterimle festivalde yer alacak. Bu gösterim, ünlü Finos Film şirketi tarafından gerçekleştirilecek.


First Run Bölümü







Festivalde First Run bölümünde yer alan ulusal yapımlar arasında:



* Fauna (Stratoula Theodoratou)

* Giannis in the Cities (Eleni Alexandrakis)

* Lula LeBlanc (Stergios Paschos)

* Magic Trap (Nikos Vergistis)

* The Philosopher (Stratos Tzitzis)

* The Sock (Kyros Papavassiliou)

* The River (Haris Raftogiannis)

* Wishbone (Penny Panagiotopoulou)






Panos H. Koutras’a Altın İskender Onur Ödülü







Selanik Film Festivali, Yunan queer sinemasının öncüsü ve cesur yönetmeni Panos H. Koutras’a sinemaya olan katkılarından ötürü The Real Cinema of Panos H. Koutras başlığıyla filmlerinin toplu gösterimini yapacak ve Altın İskender Onur Ödülü’nü verecek. Koutras, Yunan toplumu ve aile yapılarının dinamiklerini sorgulayan, parçalayan ve yenilikçi bir biçimde yeniden inşa eden filmleriyle dikkat çekiyor. Ödül ve toplu gösterim hakkında “Bu benim için büyük bir onur. Aynı zamanda izleyici tarafından pek bilinmeyen filmlerim ve kısa metrajlarım açısından kaybedilen zamanı telafi etme fırsatı” dedi. Koutras’ın dijital olarak yenilenen filmleri arasında The Attack of the Giant Moussaka (1999), Real Life (2004), Strella (2009), Xenia (2014) ve Dodo (2022) yer alacak.


http://dlvr.it/TFYjly
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024