RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

2024 Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo’ya Verildi

2024 Nobel Barış Ödülü Sahipleri Açıklandı







Norveç Nobel Komitesi, 2024 Nobel Barış Ödülü’nü, Japonya’da nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği özverili çabalar nedeniyle Nihon Hidankyo kuruluşuna layık gördü. Bu kuruluş, Hiroşima ve Nagazaki‘de atılan atom bombalarının hayatta kalanları tarafından oluşturulmuştur. Komite, ödülün gerekçesini açıklarken şu ifadeleri kullandı: “Norveç Nobel Komitesi, 2024 Nobel Barış Ödülü’nü Japon Nihon Hidankyo kuruluşuna verdi. Hibakusha olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki’den atom bombasından kurtulanların oluşturduğu bu taban hareketi, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları için bu prestijli ödüle layık görüldüler.”


“80 YIL ÖNCE JAPONYA’DA OLDUĞU GİBİ”


Nihon Hidankyo’nun eş başkanı olan Toshiyiku Mimaki, ödülün ilanının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mimaki, “Bu ödülün verilmesi bana asla hayal gibi geldi,” dedi. Ödülün, özellikle Gazze’de insanlık adına çalışan bireylere verilmesini beklediğini ifade eden Mimaki, “Nihon Hidankyo mu? Bu gerçek olamaz. Gazze’deki insanlara kesinlikle ödül verileceğini düşünmüştüm. Orada kanlar içindeki çocuklar, ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya’da olduğu gibi.” şeklinde duygularını paylaştı.


Nihon Hidankyo Nedir?







Nihon Hidankyo (?????), Japonya Atom Bombası Mağdurları Derneği‘nin kısaltmasıdır ve 1956 yılında kurulmuş olan bir sivil toplum örgütüdür. Bu önemli yapı, Hibakusha olarak adlandırılan, 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından sağ kurtulan bireylerin haklarını savunmayı amaçlamaktadır. Nihon Hidankyo’nun ana hedefleri arasında:



* Nükleer silahların tamamen yok edilmesi için uluslararası kamuoyunu bilinçlendirmek

* Mağdurlara tıbbi ve maddi destek sağlamak

* Nükleer silahların insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerini hatırlatmak

* Barışçıl bir dünya için çalışmak






Bu dernek, nükleer silahların yarattığı acıları ve kayıpları unutturmamak adına yürüttüğü faaliyetlerle, dünya genelinde barış ve insan hakları için önemli bir ses olmaya devam etmektedir.


http://dlvr.it/TFGWT3
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024