RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Tomris Giritlioğlu Hayatını Kaybetti: Türk Sinemasının Önemli İsimlerinden Biri

Tomris Giritlioğlu Hayatını Kaybetti




Ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında hayata veda etti. Sinema dünyasına damga vuran eserleriyle tanınan Giritlioğlu’nun vefatı, sanat camiasında derin bir üzüntü yarattı. Peki, Tomris Giritlioğlu kimdir, kaç yaşındaydı ve neden hayatını kaybetti?


Tomris Giritlioğlu Kimdir?




Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında Konya‘nın Kadınhanı ilçesinde dünyaya geldi. Hataylı bir ailenin çocuğu olan Giritlioğlu, ailevi kökleriyle de dikkat çekmektedir. Babası Ali Arcak, o dönemde Kadınhanı’nda hakimlik yaparken, annesi Sakine Arcak (Günaydın) ile birlikte çocukluğunun ilk yıllarını Adana’da geçirdi. İlkokul eğitimine burada başladıktan sonra, TED Ankara Koleji’nde eğitimine devam etti. Yüksek öğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Üniversite yıllarında ‘sıkı bir devrimci’ olarak tanınan Giritlioğlu, sinema yönetmeni olma hayalini bu dönemde gerçekleştirmeye karar verdi.


Üniversiteden mezun olduktan sonra, TRT’de çevirmen olarak çalışma hayatına adım attı. TRT’de çeşitli görevlerde bulunarak, Çocuk Programları ve Eğitim Kültür Bölümleri’nde asistanlık yaptı. İlerleyen yıllarda Belgesel Programlar Müdürlüğü’ne geçerek “Tabletten Belgesele” ve “Beyoğlu” adlı iki belgesel film çekti. 1988 yılında TRT’nin Drama Bölümü’ne geçiş yaptı ve ilk filmi olan “Kantodan Tangoya”yı 1989’da çekti. 1991 yılında ise ilk uzun metrajlı filmi “Suyun Öte Yanı”nı izleyiciyle buluşturdu. Bu film, 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ile En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca, 4. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi İkinci Film ödülünü aldı.


1994 yılında, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Yaz Yağmuru” adlı öyküsünü sinemaya uyarladı. 1995’te, Mehmet Eroğlu’nun “Yarım Kalan Yürüyüş” romanından uyarladığı “80. Adım” adlı filmi ile 8. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Seçiciler Kurulu Özel Ödülü’nü ve 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı. 1999 yılında, yönetmenliğini yaptığı “Salkım Hanımın Taneleri” adlı film ile büyük bir çıkış yakalayarak, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ise Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü aldı. 2002 yılında TRT’den emekli olduktan sonra, “Salkım Hanımın Taneleri” filminin devamı niteliğindeki “Güz Sancısı”nı 2008’de tamamladı. Emekliliğinin ardından özel televizyonlar için dizi projeleri üretmeye başladı ve Türkiye’de ‘dönem dizisi’ akımının öncüsü oldu. “Kuruşun Yarası”, “Çemberimde Gül Oya”, “Ihlamurlar Altında”, “Hatırla Sevgili”, “Karayılan”, “Asi”, “Gönülçelen”, “Kasaba”, “Bu Kalp Seni Unutur mu?” ve “Her Şeye Rağmen” gibi yapımlar onun imzasını taşıyan önemli projelerdir.


Tomris Giritlioğlu’nun Özel Yaşamı




Giritlioğlu, 1977 yılında TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi ve 1980 yılında oğlu Ilgaz dünyaya geldi. Çift, 1999 yılında boşandı. Kendi yaşamında olduğu kadar sanatsal kariyerinde de önemli izler bırakan Giritlioğlu, hayatı boyunca birçok ödül ve takdirle onurlandırıldı.


Tomris Giritlioğlu’nun Film ve Dizileri






* Yönetmen Olarak:



* 1989: Kantodan Tangoya

* 1991: Suyun Öte Yanı

* 1993: Yaz Yağmuru

* 1996: 80. Adım

* 1997: Kördüğüm

* 1999: Salkım Hanımın Taneleri

* 2008: Güz Sancısı






* Senarist Olarak:



* 1989: Kantodan Tangoya

* 1993: Yaz Yağmuru






* Yapımcı Olarak:



* 2002: Aşk Meydan Savaşı

* 2005-2006: Aşka Sürgün

* 2006: Esir Kalpler

* 2007-2009: Asi

* 2009-2010: Bu Kalp Seni Unutur mu?

* 2009-2010: Kasaba










Tomris Giritlioğlu Neden Öldü?




Bir süredir kanser tedavisi gören Tomris Giritlioğlu, maalesef 67 yaşında hayatını kaybetti. Sanat dünyasında bıraktığı derin izler ve eserleri ile anılmaya devam edecektir.


http://dlvr.it/TDZLDk
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024