RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Sri Lanka, solcu Anura Kumara Dissanayake’yi başkan olarak yemin ettirdi.

Solcu lider Anura Kumara Dissanayake, Sri Lanka’nın 10. Cumhurbaşkanı olarak yemin etti.


Başarısını, ülkeyi ekonomik krize sürüklemekle suçlanan eski bir muhafazakar kadronun reddedildiği ve başkent Colombo’daki cumhurbaşkanlığı konutu ve ofisine yayılan günlerce süren istikrarsızlık sonrası yapılan bir seçimde kazandı.


55 yaşındaki Dissanayake, Marksist eğilimli Ulusal Halk Gücü (NPP) koalisyonunun başında yer aldı ve muhalefet lideri Sajith Premadasa ile 36 diğer adayı yendi.


Dissanayake, 5,740,179 oy alırken, Premadasa 4,530,902 oy aldı.


Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Dissanayake’yi kazandığı için tebrik etti ve sosyal medya platformu X’te, komşu ülkelerle politikalarının güçlendirilmesini umduğunu belirtti.


Bu hafta sonu yapılan seçim, ülkenin en kötü ekonomik krizinden ve ortaya çıkan siyasi çalkantıdan kurtulma çabası açısından kritik öneme sahipti.


O, Sri Lanka’nın güçlü yürütme başkanlığını elinde bulunduran 10. kişi — 1978’de yeni bir anayasa ile bu makamın yetkilerinin genişletilmesi ile oluşturuldu.


Yeni başkan kimdir?


Dissanayake’nin koalisyonu, 1970’ler ve 1980’lerde sosyalist devrim yoluyla iktidarı ele geçirmek için iki başarısız silahlı isyan gerçekleştiren Marksist bir parti olan Janatha Vimukthi Peramuna ya da Halkın Kurtuluş Cephesi tarafından yönetilmektedir.


JVP’nin yenilgisinin ardından, 1994’te demokratik politiğe girdi ve o zamandan beri çoğunlukla muhalefette kaldı. Ancak, birkaç önceki başkanı desteklediler ve kısa süreli hükümetlerde yer aldılar.


NPP grubu ayrıca akademisyenler, sivil toplum hareketleri, sanatçılar, avukatlar ve öğrencileri de içermektedir.


Dissanayake, 2000 yılında ilk kez parlamentoya seçildi ve o dönemin Cumhurbaşkanı Chandrika Kumaratunga’nın altında tarım ve sulama bakanlığı görevini kısa bir süre yürüttü.


2019’da ilk kez cumhurbaşkanlığına aday oldu ve iki yıl sonra ekonomik kriz nedeniyle görevden alınan Rajapaksa’ya kaybetti.


Bu ekonomik kriz, gelir getirmeyen projeleri finanse etmek için aşırı borçlanma, COVID-19 pandemisinin etkisi ve hükümetin, sınırlı döviz rezervlerini para birimi olan rupi desteklemek için kullanma ısrarından kaynaklandı.


http://dlvr.it/TDZ4Tb
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024