RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Samsun’da Kenevir Hasadı ve Ekonomik Potansiyeli

Kenevirin Son Kalesi: Samsun’da Hasat Zamanı




Samsun, kenevir üretiminin ülkemizdeki en önemli merkezlerinden biri olarak “kenevirin son kalesi” olarak anılmaktadır. Bu yıl hasat zamanı geldi ve Samsun, kenevirin ekonomik potansiyelini daha da artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kenevir, sözleşmeli tarım modeli ile birlikte sanayide değerlendirilerek ip, kedi kumu gibi çeşitli ürünlerde kullanılıyor. Üreticiler için mükemmel bir münavebe bitkisi olan kenevir, hem Samsun hem de Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağlamaktadır.


2013 yılında kenevir üretimi 7 dekara kadar düşmüşken, son yıllarda bu rakam önemli ölçüde artış göstermiştir. Özellikle 2022 yılında yapılan yatırımlarla birlikte kenevir, Samsun için stratejik bir ürün haline geldi. 2024 yılı için 1 Ocak itibarıyla başlayan üretim izni müracaatları ile Havza ve Vezirköprü ilçelerinde 253 üretici, toplamda 1,650.6 dekar alanda tohum, 3,228.9 dekar alanda lif olmak üzere toplamda 4,879.5 dekar alanda kenevir üretimi gerçekleştirmektedir.


Yeşil Altın Üretimi Artarak Devam Edecek




Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kenevirin sanayi potansiyeli hakkında şu ifadeleri kullandı: “Mamul değil, hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk), lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam etmektedir. Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen bu ürün, Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte kenevir, üreticilerimiz için iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır.”


Sağlam, 1 Eylül 2024 itibarıyla başlayacak olan ÇKS – TBS müracaatları ile üreticilerin 2025 yılı ürün güncellemelerini tamamlayarak, 1 Nisan 2025 tarihinde kenevir dosyalarını ilçe müdürlüklerine sunmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, “Üretim izinleri Kaymakamlık makamınca verilecektir. Bu nedenle sözleşmeli tarım yapacak üreticilerimizin, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ‘Sözleşme’ formatına uygun şekilde hazırlanan sözleşmelerin bir nüshasını İlçe Müdürlüklerimize bırakmaları önem arz etmektedir. Bakanlığımız, yeni destekleme modelinde sözleşmeli tarımın önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Üreticilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını dilerim.”


http://dlvr.it/TD35ns
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024