RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Kavılca Buğdayı: Antik Bir Hazine ve Sağlıklı Gıda

Kavılca Buğdayı: Antik Bir Hazine




Anavatanı Ardahan ve Kars olan Kavılca buğdayı, soğuk iklimlere son derece dayanıklıdır. Kabuğu kalın ve katmanlı olması nedeniyle, gluten oranı klasik buğday türlerine göre oldukça düşüktür. Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle, yaklaşık 50 yıl aradan sonra yeniden toprakla buluşan Kavılca buğdayı, son beş yıl içinde önemli bir tarımsal değer haline gelmiştir. Coğrafi işareti de alınan bu değerli buğdaydan elde edilen glütensiz ve şekersiz organik un, ülke genelindeki pek çok ulusal firmanın tercihleri arasında yer almaktadır.


Kavılca buğdayını toprakla buluşturan üretici Burak Taştan, sağlıklı ve tarihsel kökleri binlerce yıla dayanan bu antik buğdayı üretmenin gururunu yaşadığını ifade etti. Taştan, “Bugün 13 bin yıllık ata tohumu Kavılca buğdayının hasadına başladık. Genetiği bozulmamış ve herhangi bir şekilde genetiyle oynanmamış, coğrafi işaret tescilli Kavılca buğdayının hasadına başlayıp, hasat sonrası işleyerek, adil ve sağlıklı bir gıda olarak sofralara ulaşmasını sağlayacağız. Her çiftçi arkadaşımız gibi benim de üretim sahasını her yıl artırmayı hedefliyorum.” şeklinde konuştu.


Kavılca Nedir?




Kavılca buğdayı, bir çeşit kılçıklı buğday türüdür. Bitkinin yabani türü, Triticum turgidum’un alt türü olan dicoccoides’tir. Yabani ve evcil türler arasındaki en belirgin fark, yabani türün olgunlaşan tohumunun çatlayarak toprağa saçılmasıdır. Evcil türde ise tohum bütün halde kalır; bu da hasadı daha kolay hale getirir.


Siyez buğdayı ile birlikte, Kavılca buğdayı Yakın Doğu’nun en erken evcilleştirilen mahsullerindendir. Antik dünyada yaygın olarak kültüre alınan bu bitki, günümüzde Avrupa ve Asya’nın dağlık bölgelerinde yetişen bir relikt bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışken, Ardahan ilinde yeniden tarımı yapılmaya başlanmıştır.


http://dlvr.it/TD7tJm
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024