Bursa Siyah İnciri AB tarafından Tescillendi
Tarım ve Orman Bakanı İsmail Yumaklı, sosyal medya hesaplarından önemli bir paylaşımda bulunarak, Bursa’nın siyah incirinin Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillendiğini duyurdu. Yumaklı, bu gelişmenin ardından Bursa’nın gastronomik zenginliğine bir yenisinin eklendiğini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:
“Bursa’nın siyah inciri, Gemlik zeytini ve Bursa şeftalisinden sonra AB tarafından tescillenen bir başka Bursa lezzeti oldu. Böylelikle AB’den tescilli ürün sayımız 26’ya yükseldi. Dün söylemiştik, listeye yenilerin ekleneceğini, devamı da gelecek.”
Bursa siyah inciri ile birlikte Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri toplamda 26’ya ulaşmış durumda. Bu tescil edilmiş ürünler arasında şunlar yer alıyor:
* Gaziantep baklavası
* Aydın inciri
* Malatya kayısısı
* Aydın kestanesi
* Milas zeytinyağı
* Bayramiç beyazı
* Taşköprü sarımsağı
* Giresun tombul fındığı
* Antakya künefesi
* Suruç narı
* Çağlayancerit cevizi
* Gemlik zeytini
* Edremit zeytinyağı
* Milas yağlı zeytini
* Ayaş domatesi
* Maraş tarhanası
* Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini
* Ezine peyniri
* Safranbolu safranı
* Aydın memecik zeytinyağı
* Araban sarımsağı
* Osmaniye yer fıstığı
* Bingöl balı
* Bursa şeftalisi
* Hüyük çileği
* Bursa siyah inciri
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, bu yıl Bursa siyah incirinde 30 bin ton rekolte beklendiğini belirtti. Yazgan, ihracat potansiyeline dair şunları ifade etti:
“Tahminim, bu yıl itibarıyla 13-14 bin ton ihracat potansiyeli olan bir kapasiteye ulaşabilmek. Bu rakam hem üreticiyi sevindirecektir hem ihracatçıyı hem de ülkenin pazarlardaki var olan o baskın etkisini de ortaya koyacaktır.”
http://dlvr.it/TCrbQs