RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber


Aya Yorgi Kilisesi’nin Restore Edilme Süreci ve Çarpık Yapılaşma Sorunları

Aya Yorgi Kilisesi’nin Durumu




Aya Yorgi Kilisesi için 2016 yılında restore edilme kararı alınmasına rağmen, üzerinden geçen dokuz yıl boyunca bir çivi bile çakılmamıştır. Kilise alanının girişinde yer alan kulübe harabe bir halde, kilisenin duvarları ise sprey boyalarla tahrip edilmiştir.


BAŞIBOŞ MÜZE


Kilise için, 2016 yılında AKP’li Münür Şahin’in belediye başkanı ve Nabi Avcı’nın kültür ve turizm bakanı olduğu dönemde restorasyon kararı alınmıştır. 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yatırım bütçesinde yer alan ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan restorasyonun iki yıl içinde tamamlanması hedeflenmiş, ayrıca “müze” vaadi de verilmiştir. Ancak bu süreç içinde, Osmaneli çevresinde bulunan diğer taşınabilir kültürel varlıklar da kilisenin önündeki alanda kaderine terk edilmiştir.


Kilise, daha önce iki kez ihale edilmiş olmasına rağmen, ihaleyi kazanan şirketlerin restorasyonu gerçekleştirmemesi nedeniyle 2021 yılında restorasyonun tamamlanması kararlaştırılmış, fakat yine de bir sonuç elde edilememiştir. 2021 yılında, kilisenin restorasyonu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir. Aya Yorgi Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarının devam edip etmediğini sorduğumuz Osmaneli Belediyesi’nin yetkilileri, şu an için herhangi bir çalışmanın olmadığını belirtmiş, eski bir bakanlık yetkilisi de 2023 yılına kadar bir çalışmanın yapılmadığını ifade etmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ise henüz herhangi bir yanıt alınamamıştır.


ÇARPIK YAPILAŞMA


Aya Yorgi Kilisesi, üç nefli, haç planlı ve kubbeli bir bazilika olarak dikkat çekmektedir. 1874 yılında çıkan bir yangından sonra Lefke’yi imara gelen Macar mühendis tarafından 1876-1878 yılları arasında “Lefke taşı” kullanılarak inşa edilmiştir. Neoklasik mimari özellikleri taşıyan bu kilise, ilçedeki en önemli gayrimüslim eser olarak öne çıkmaktadır. Kilisenin mülkiyeti, yaklaşık 10 yıl önce özel mülkiyetten Osmaneli Belediyesi’ne devredilmiştir.


Kilise çevresindeki çarpık yapılaşma ise, tarihi yapının önünde kötü bir görüntü oluşturmakta. Kilise civarındaki betonarme yapıların imarının dört katlı olduğu, ancak kot farkından yararlanılarak beş kata kadar çıkılabildiği de önemli bir detaydır.


http://dlvr.it/TCrRY4
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024