RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Yenilikçi Yöntemlerle Safran Üretimi

Safran Üretiminde Yenilikçi Yöntemler




Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen ve ülkemizin milli bitkisi olarak öne çıkan safranın, kurak hava koşullarından olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla üreticiler, farklı ve yenilikçi yöntemler denemeye başladı. Özellikle, Yukarı Çiftlik Köyü’nde safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, 10 dönümlük bir alanda ektiği safran soğanlarının üzerini örtü sistemi ile kaplama yoluna gitti.


Bu sistemin temel amacı, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen safrandan daha erken çiçek elde edebilmek. Yılmaz, bu yeni yöntemle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Bu sene safran üretiminde farklı bir yaklaşım benimsedik. Sıcak yaz aylarında, soğanların üzerini bir örtü ile kapladık. Böylece aşırı güneş ışığından koruyarak, soğanların çimlenme sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz.”


Yılmaz, Eylül ayında yeterli yağmur alınmadığında toprağın tamamen kuruduğunu ve bu durumun çiçeklenmeyi geciktirdiğini belirterek, “Bu nedenle bu tür bir denemeye giriştik.” dedi. Örtü sistemi sayesinde daha erken bir hasat elde etmeyi umduklarını ifade eden Yılmaz, “Bu yılki denememiz, ilk kez uyguladığımız bir yöntem olacak. Sonuçlarını görmek için sabırsızlanıyoruz.” şeklinde konuştu.


Yılmaz, geçen yıl yaşadıkları bir tecrübeyi de aktardı: “Sıcak hava nedeniyle soğanların tamamı verimli olmayabiliyor. Toprak altında yüksek kalan soğanların çiçek açmadığını gözlemledik, oysa toprak altında daha derinde kalanlar oldukça fazla çiçek açtılar.” Bu nedenle, hem toprak üzerinde kalan soğanları korumayı hem de verimli bir üretim süreci sağlamayı amaçladıklarını belirtti.


Son olarak, Yılmaz, 10 dönümlük alanın tamamını bu örtü sistemi ile kaplayacaklarını vurgulayarak, “Bu yöntemle safran üretiminde kaliteyi artırmayı hedefliyoruz.” dedi.


http://dlvr.it/TCGZFF
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024