RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Yaz Aylarında Sıvı Tüketiminin Önemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz Aylarında Sıvı Tüketiminin Önemi




İçme suyu, diğer tüm içecekler ve gıdalar, görünür ve görünmez suyu içerir. Diyetisyen Nur Köse, sıvı tüketiminin yaz aylarında hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Köse, “İnsanın günlük sıvı ihtiyacı, tükettiği gıdaların içindeki su ve vücutta oksidatif süreçlerde metabolizma sırasında oluşan su ile karşılanır. Vücutta bulunan su miktarı, yaş, cinsiyet ve vücut kompozisyonuna (yağ ve kas dokusu miktarı) bağlı olarak değişiklik gösterir,” ifadelerini kullandı.


Sıcak havalarda fazla hareket edildiğinde, yüksek proteinli ve tuzlu gıdalar tüketildiğinde, terleme ile birlikte sıvı kaybının arttığını belirten Köse, “Enerji alımına göre yetişkinler için günlük su ihtiyacı, kişinin kilosu ile 30 mililitrenin çarpılmasıyla hesaplanabilir. Örneğin, 60 kilo olan biri günde 60×30 = 1.800 mililitre yani yaklaşık 2 litre su tüketmelidir,” dedi.


Yaz aylarında sıvı tüketimini artırmak için öncelikli olarak suyun tercih edilmesi gerektiğini belirten Köse, “İhtiyacımız kadar suyu içtikten sonra terle kaybettiğimiz mineralleri tamamlamak için aşırıya kaçmadan sade maden suyu, ayran, süt, kahve ve çay gibi içecekler tüketilebilir,” şeklinde ekledi.


Sıvı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler




Diyetisyen Köse, sıvı tüketiminin vücuttaki görevleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:



* Vücut Su Dengesi: Su ve diğer içecekler, vücut su dengesinin korunmasında büyük önem taşımaktadır.

* Temiz Su Kaynağı: Hayat için elzem bir öğe olan suyu, temiz ve sağlığı bozmayan kaynaklardan temin etmeliyiz.

* Susuzluk Tehlikesi: İnsan, gıda almadan günlerce yaşayabilse de, günlerce susuz kalması imkânsızdır.

* Emzirme Döneminde Sıvı İhtiyacı: Emzirme döneminde sıvı tüketimi artırılmalı, günde 700 mililitre ile 1 litre sıvı eklenmelidir.

* İshal Durumunda Sıvı Tüketimi: Özellikle ishal durumunda su, tuz ve şeker karışımından oluşan sıvı, hayati önem taşır.

* Aşırı Su Tüketimi: Aşırı su tüketimi, vücutta mineral ve vitamin kaybına yol açabileceğinden bu durumdan kaçınılmalıdır.






Köse, suyun hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin düzgün çalışmasını sağladığını, vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olduğunu, yediğimiz gıdaların sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasını sağladığını da sözlerine ekledi.


http://dlvr.it/TBxFlV
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024