Yapay Zeka ile Rüyaların Kaydedilmesi: Gelecek Yakın mı?
University College London’dan Dr. Peter Bentley, BBC Science Focus için kaleme aldığı bir makalede, rüyaları kaydedebilen yapay zeka teknolojisinin potansiyelini inceliyor. Görünüşe göre, bu hayal gibi görünen konseptin gerçeğe dönüşmesi düşündüğümüzden daha yakın olabilir. Yapay zeka, rüyaları kaydedebilirse ne olur?
Dr. Bentley, “Yapay zeka rüyalarımızı kaydedebilir mi?” sorusuna odaklanmanın yanı sıra, asıl önemli noktanın, yapay zekanın bunu yapabilme kapasitesi değil, daha çok “ne zaman bunu başaracağı” olduğunu vurguluyor. Bilim insanlarının, rüyaları ve beyin dalgalarını kaydetmenin yollarını araştırdığı bu dönemde, heyecan verici gelişmeler yaşanıyor.
Bu araştırmaların büyük bir kısmı, geçtiğimiz yıl Japonya’da gerçekleştirilen bir çalışmanın sonuçlarıyla destekleniyor. Bu çalışmada, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) tarayıcılarının, uyuyan bir zihindeki farklı seçenekleri sınıflandırmak için kullanılabileceği gösterildi. Gelecekte, bu bilgiler kullanılarak rüya kaydedebilen bir yapay zeka geliştirmek mümkün olabilir.
Dr. Bentley’nin makalesinde belirttiği üzere, böyle bir yapay zeka geliştirmek için geniş bir fMRI veri havuzuna ihtiyaç duyulacak. Ancak yapay zeka araştırma ve geliştirmesinin hızına bakıldığında, bu konuda çalışmaların çoktan başlamış olması şaşırtıcı değil. Fakat şu an için kamuoyuna açıklanan belirli bir proje veya araştırma bulunmuyor.
Yine de, farklı amaçlar için bu verilerin toplanması devam ediyor. Araştırmalar, konuşulan kelimeleri dinleme, metin okuma ve video izleme gibi aktiviteler sırasında bilinçli beyin aktiviteleriyle ilgili binlerce saatlik fMRI kaydı yapmış durumda. Başka bir deyişle, artık ihtiyacımız olan tek şey, bu verileri geri oynatabilen ve rüyaları kaydedebilen bir yapay zeka sisteminin geliştirilmesi. Bu teknolojinin hayata geçirilmesi, bize rüyalarımız hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı sunabilir ve bilinçaltımızın derinliklerine açılan kapıları aralayabilir.
http://dlvr.it/TCbV1L