RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Kedi ve Köpek Sahiplerinin Kişilik Farklılıkları

Kediler ve Köpekler: İki Farklı Dünyanın Sahipleri







Kedilerin ve köpeklerin birbiriyle iyi anlaşamadığı durumlar sıkça karşılaşılan bir gerçek olsa da, tam tersi durumlar da mümkündür. Yeni yapılan araştırmalar, kedi ve köpek sahiplerinin kişiliklerindeki belirgin farklılıklara odaklanıyor. Bu bağlamda, 329 kişiyle gerçekleştirilen bir anket, stresli veya izole edici koşullarla karşılaştıklarında kedi ve köpek sahiplerinin nasıl farklı davranışlar sergilediklerini ortaya koyuyor.


Kedi Sahiplerinin Nevrotik Eğilimleri


Bu bulgular, Anthrozoös dergisi aracılığıyla kamuoyuna sunuldu. James Cook Üniversitesi’nden psikologlar Jessica Oliva ve Leah Michelle Baines, evcil hayvan sahibi olmanın, sahiplerindeki dışa dönüklük, uyumluluk, açıklık, sorumluluk duygusu ve nevrotiklik gibi beş temel kişilik özelliği üzerindeki etkilerini inceledi. Oliva, “Köpek sahibi olmak, Covid-19 karantinası gibi uzun süreli izolasyon dönemlerinde yalnız yaşayan bireylerde yalnızlığın azalmasıyla ilişkilendirildi,” diyor.


Buna bağlı olarak, araştırmalarında köpek sahibi olmanın kedi sahibi olmaya göre kişilik özellikleri ve dayanıklılık üzerindeki etkisini değerlendirdiler. Bulgular, köpek sahiplerinin stresli durumlara karşı daha dirençli olduklarını, kedi sahiplerinin ise daha nevrotik bir yapıya sahip olduklarını ortaya koydu. Oliva, “Köpek sahiplerinin daha dirençli olmaları, karantina döneminde köpek sahibi olmayanlara kıyasla daha az yalnız kalmalarının bir sonucu olabilir,” şeklinde ifade ediyor.





Bu sonuç, kedi sahipleri için pek de olumlu bir değerlendirme olmasa da, kedi ve köpek sahiplerinin kişilikleri arasındaki farklılıkların nedenini tam olarak açıklayamıyor. Öte yandan, yaygın bir inanışa göre evcil hayvan seçiminin, bireylerin karakterleri hakkında pek çok şey söylediği düşünülüyor. Net ve kesin cevaplar olmasa da, bilim dünyası, kedi insanları ve köpek insanlarının belirli ve tutarlı farklılıklar gösterdiği fikrini destekliyor gibi görünüyor.


http://dlvr.it/TC54ms
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024