RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Kayseri’de 8 Milyon Yıllık Domuz Fosili Keşfi

Kayseri’de Tarihi Bir Keşif: 8 Milyon Yıllık Domuz Fosili







Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde çobanlık yapan Murat Adıyaman, 2017 yılında Taşhan Mahallesi’ndeki Yamula Barajı kıyısında dikkat çekici bir kemik parçası buldu. Bu bulgu, bölgedeki doğal yaşamın derin tarihine ışık tutacak önemli bir adımın başlangıcını oluşturdu. Bulunan kemik parçaları üzerinde yapılan bilimsel incelemeler, bu kalıntıların 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğunu ortaya koydu.


2018 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle bölgede kazı çalışmaları başlatıldı. O tarihten bu yana süregelen kazılar, 6 yıl boyunca devam etti ve bu yıl mayıs ayında yeniden hız kazandı. Kazı çalışmaları sırasında, 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir domuz kafatası bulundu. Alçı ceket yöntemi ile toprak altından çıkarılan bu fosil, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı’na getirildi.


‘GünüMüz Domuzlarına Hiç Benzemiyor’


Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “İlk kez böyle bütün halde bulduk. Domuz deyince basit bir canlı gibi geliyor ama bu tür, günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Boyutları günümüz domuzlarından oldukça farklı ve iri bir canlı. Zaten aynen fili ayaklandırdığımız gibi, bir süre sonra bu domuzu da ayaklandıracağız. Böylece daha net bir şekilde nasıl bir canlı olduğunu göreceksiniz. Bu kadar bütünlükte tam kafatasının çıkması, bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.


‘Bunlar Doğal Miraslarımız’


Kazı çalışmalarında bulunan domuz kafatasının ilk kez ortaya çıkarıldığını vurgulayan Başoğlu, “Bu fosil Geç Miyosen dönemine ait. 7,5-8 milyon yıl öncesine niteleyebiliriz. Mayıs ayı gibi alanda çalışma yapmaya başladık. Ancak son 20-25 gündür bu fosili bütün halde çıkarabilmek için yoğun çaba sarf ettik. Sonunda başarılı olduk; alçı ceket yöntemiyle çıkardık. Önce etrafını açtık, sonra alçıladık. Alçıya alarak kesekle çıkardık, buraya getirdik. Şimdi burada temizleme ve onarım aşamaları gerçekleştirilecek. Böyle güzel örnekler çıktıkça, biz daha çok hevesleniyoruz ve daha şevkle çalışıyoruz. Bunlar, doğal miraslarımız. Bu alana katkıda bulunduğumuz için ekip olarak gurur duyuyoruz. Bugüne kadar bine yakın fosil bulduk” dedi.


http://dlvr.it/TCYY4X
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024