RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Ahşap Han: Bursa’nın Tarihi ve Turistik Cazibe Merkezi

Ahşap Han: Tarihin İzleriyle Dolu Bir Mekân







Osmanlı Devleti döneminin önemli yapılarından biri olan Ahşap Han, 1890’lı yıllarda inşaatına başlanmış ve 1900’lü yılların başlarında tamamlanmıştır. Tamamen ahşaptan inşa edilen bu tarihi han, uzun yıllar boyunca kervanlara hizmet vermiştir. Zemin katının ahır olarak kullanılması nedeniyle, çatısının ortası açık bir şekilde tasarlanmıştır. Bu düzenleme, konaklayan tüccarların at ve develerin kokusundan rahatsız olmadan konaklamalarını sağlamıştır.


Uzun yıllar boyunca ayakta kalan han, zamanla çökme tehlikesi yaşamış ve el değiştirmiştir. 1960’lı yıllarda yıkılarak yeniden inşa edilen yapı, dış mimarisini korurken, iç mimarisi dönemin şartlarına uygun bir şekilde yeniden tasarlanmıştır. Günümüzde, ziyaretçilerine nostaljik bir atmosfer sunan Ahşap Han, son yıllarda turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.


Bursa’nın Turistik Cazibe Merkezi


Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistler için bir uğrak noktası haline gelen Ahşap Han, ziyaretçilerin bolca fotoğraf çekerek sosyal medya hesaplarını süslediği bir mekan olmuştur. Burada, tarihi dokunun yanı sıra, geleneksel Osmanlı mimarisi de gözler önüne serilmektedir.


Avrupalı Turistlerin İlgisi


Ahşap Han’ı ziyaret eden turistlere rehberlik eden ve bilgilerini aktaran han esnaflarından Hasan Basri Karnabat, şunları aktardı: “Bu han, Osmanlı Dönemi’nde 1890’lı yıllarda inşa edilmiş ve 1900’lü yıllarda hizmete açılmıştır. Osmanlı dönemindeki ismi ‘Ahşap Han’ olarak bilinmektedir. Günümüzde ise ‘Akarsu İpekçi İş Sarayı’ olarak anılmaktadır. Yapıldığı dönemde konaklama için kullanılan bu mekan, çatısının ortası açık olarak tasarlanmıştır. Binek atların zemin katta bırakılması nedeniyle, ahır kokusunun odalara girmemesi için açık çatı tercih edilmiştir. Buraya birçok ülkeden, özellikle Güney Kore, İngiltere, Fransa, Almanya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinden turistler akın etmektedir. Bizler de burasıyla ilgili bilgi birikimlerimizi turistlere anlatarak bu mekanın tanınmasına katkıda bulunuyoruz. Son zamanlarda ziyaretçi sayısı oldukça artmış durumda. Özellikle son 4 yıldır sosyal medyada buranın fotoğraflarını gören insanlar merak edip buraya gelmeyi tercih ediyorlar.”


http://dlvr.it/TCLZR6
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024