RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Gazze’deki Ateşkes Görüşmeleri Hakkında Açıklamalar

ABD Dışişleri Bakanlığı Açıklamaları




ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında Gazze’deki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla Katar’ın başkenti Doha’da yapılması planlanan ateşkes görüşmeleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Hamas’ın bu görüşmelere katılmayacağına dair gelen açıklamalar üzerine Patel, “Bu yorumların farkında olduğumuzu belirtmek isterim. Görüşmelerin gerektiği gibi ilerlemesini umuyoruz. Bizim bakış açımıza göre, tüm müzakerecilerin masaya dönmesi ve bu anlaşmayı sonuçlandırması gerekiyor.” şeklinde bir yanıt verdi.


Patel, “Geriye kalan rehinelerin serbest bırakılmasının zamanı çoktan geldi. Bunlar arasında elbette Amerikan vatandaşları da bulunmaktadır.” ifadesini kullanarak, mevcut anlaşma çerçevesinde Gazze halkına “rahatlama sağlanması” gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Katar’ın yarın başlayacak olan görüşmelerde Hamas adına da temsilcilerin katılacağına dair ABD’ye güvence verdiğini hatırlatarak, “Bu konuda söz hakkını onlara bırakacağım.” dedi.


Detaylara girmekten kaçınan Patel, “Kalıcı ya da geçici bir ateşkes ve sonuçlar hakkında kesin bir şey söylemek, aktif ve devam eden bir süreç için kesinlikle yararlı olmayacaktır.” ifadelerini kullandı. Dünkü basın brifinginde ise 15 Ağustos Perşembe günü Doha veya Kahire’de yapılması beklenen ateşkes müzakerelerine İsrail’in katılacağını, aynı şekilde Hamas’ın da katılmasını umduklarını belirtti.


ABD, Mısır ve Katar’dan oluşan ara bulucular, 8 Ağustos’ta yaptıkları ortak açıklamada, Gazze’de ateşkes ve esir takası için 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da müzakerelere yeniden başlanması çağrısında bulunmuşlardı. Hamas, bu çağrıya verdiği yanıtta, “Gerek biz, gerekse Mısır ve Katarlı ara bulucular, İsrail’in ve Binyamin Netanyahu hükümetinin niyetlerini ve tavırlarını biliyoruz. Buna rağmen son öneriye olumlu yaklaştık, ancak İsrail, bu öneriyle ilgili müzakere süreci boyunca ortaya çıkmayan yeni şartlar öne sürdü.” ifadelerini kullandı.


ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs’ta İsrail’in önerisi olarak sunduğu 3 aşamalı ateşkes planını duyurmuştu. Bu plan, kısaca kalıcı ateşkesi, İsrail’in Gazze’nin tamamından çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını, yerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze’ye dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze’nin yeniden imarını içermektedir. Ancak Netanyahu daha sonra esir takası müzakereleri ile ilgili yeni şartlar ortaya koymuştur. Bu şartlar, “silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru’nda kalmasını” öngörmektedir.


Yarın Doha’da gerçekleştirilecek müzakerelere, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ve İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea’nın katılacağı belirtilmektedir.


http://dlvr.it/TBxG8f
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024