RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Usta Tiyatrocu Genco Erkal Hayatını Kaybetti

Türk tiyatrosunun ve sinemasının önemli isimlerinden biri olan Genco Erkal, 86 yaşında hayata veda etti. Bir süredir kan kanseri ile mücadele eden Erkal, sanat camiasında derin izler bıraktı. Onun hesabından dün akşam paylaşılan Nazım Hikmet’in ‘Veda’ adlı şiiri, dostlarına olan veda mesajı niteliğindeydi. Şiir, duygusal bir atmosfer yaratırken, sanatçının hayata veda etme şekliyle de dikkat çekti:


Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın… Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez… Tek hecesiz elveda.


Genco Erkal Kimdir?




Genco Erkal, 28 Mart 1938’de İstanbul’da dünyaya geldi. 1959 yılından bu yana, Türkiye’nin önde gelen özel tiyatro topluluklarında hem oyuncu hem de yönetmen olarak kariyerine yön vermiştir. 1969 yılında, Türkiye’de politik tiyatronun gelişiminde öncü bir rol üstlenen ve halen sanat yönetmenliğini sürdürdüğü Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.


1965 yılında, Rus yazar Nikolay Gogol’un ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayarak, Türkiye’de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyunu sahnelemiştir. Yıllar içerisinde bu eseri üç farklı yorumla sahnelemesi, onu bu alanda özdeşleştirmiştir. Genco Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanınmaktadır.


Erkal, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Behiç Ak ve Yaşar Kemal gibi birçok önemli sanatçının eserlerini tiyatroya uyarlamış, senfonik konserlerde de birçok eseri anlatıcı olarak seslendirmiştir. Sinema kariyerinde ise 1982 yılında ‘At’ ve 1983 yılında ‘Faize Hücum’ filmleri ile Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında iki kez Altın Portakal ödülünü kazanmıştır.


http://dlvr.it/TBHtyN
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024