RayHaber

OtonomHaber

Dijital Uzman Olmak için İzlemeniz Gereken Yol Haritası


2024 Yılında Nasıl Başarılı Bir Dijital Uzman Olunur

İnternetteki iş olanaklarının artması ile birlikte, online çalışmak, özellikle de sıkıcı ofis ortamından uzaklaşmak isteyenlerin hayali oldu. Gerçekten de günümüzde evinizden veya internete bağlanabildiğiniz her yerden çalışarak geçiminizi sağlayabileceğiniz birçok fırsat mevcuttur. Örneğin internetten çeviri yapabilir, 7Slots gibi firmalara çeşitli hizmetler verebilir veya web tasarımı yapabilirsiniz. Bu yazıda, günümüzde dijital uzmanlığın neden bu kadar popüler hale geldiğini, online çalışmaya başlamak için yapmanız gerekenleri ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Dijital uzmanlığın yükselişi ve avantajları

Aynı zamanda “freelance” olarak da tabir edilen internet üzerinden serbest çalışmak, aslında son yirmi yıldır oldukça yaygın. Ancak özellikle büyük şirketlerin bile uzaktan çalışma seçeneğini benimsedikleri pandemi sonrasında, freelance piyasasında büyük bir patlama yaşandı. Dünya Bankası verilerine göre şu anda dünya genelinde 1.57 milyar serbest çalışan bulunuyor. İş ve yaşam dengesi, istediğin yerden ve esnek çalışma gibi avantajları bulunan dijital uzmanlık, özellikle %52’si en az bir kere freelance deneyimi yaşamış olan Z kuşağına oldukça çekici geliyor. Sonuç olarak, freelance piyasası 2024 itibariyle 455 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış bulunuyor. Peki, bir dijital uzman olarak bu pastadan payınızı nasıl alabilirsiniz?

Dijital uzman olmaya giden yol

Eğer siz de yıllar boyunca sabah 9 akşam 5 ofiste çalışmış biriyseniz, internetten dijital uzman olarak çalışmayı gözünüzde büyütüyor olabilirsiniz. Ancak, günümüzdeki birçok başarılı freelance çalışanının da, bu sektöre girmeden önce böyle hissettiğini unutmayın. Aşağıdaki yol haritasını izleyerek siz de başarılı bir dijital uzman olabilir ve ekonomik bağımsızlığınızı kazanabilirsiniz.

Yeteneklerinizi keşfedin

Eğer bu yola çıkmaya karar verdiyseniz, ilk yapmanız gereken şey, freelance piyasasında aranan hangi yeteneklere sahip olduğunuzu belirlemek. Birden fazla yabancı dil mi biliyorsunuz? Web tasarımı deneyiminiz mi var? Yoksa yazarlık yeteneklerinize mi güveniyorsunuz? Harika! Hemen kalem kağıda sarılın ve bu yeteneklerinizi bir kenara not edin ve bunlarla neler yapabileceğinizi düşünün. İnternetten de yardım alarak, çalışabileceğiniz alanları veya becerilerinizi, şimdilik yetersiz olsa da az bir çalışma ile üretken olabileceğiniz alanları tespit edin.

Yeni yetenekler kazanın

Eğer dijital uzman olarak çalışmaya kararlıysanız, size hem iyi hem de kötü bir haberimiz var. Bu alanda sürekli kendinizi geliştirmek, yeteneklerinizi güncel tutmak ve yeni beceriler kazanmak zorundasınız! Bazıları için bu kulağa başta korkutucu gelse de, sürekli yeni bir şeyler öğrenmek hayatınızı monotonluktan kurtaracaktır. Üstelik, bu sayede kendinize yepyeni iş alanları da açabilir ve becerilerinizle diğer dijital uzmanların önüne geçebilirsiniz. İşte yeni yetenekler kazanmak için yararlanabileceğiniz kaynaklardan birkaçı:

 

●      Youtube kanalları.

●      Udemy, Coursera veya edX gibi eğitim siteleri.

●      Konusunda uzman kişilerin blogları.

●      Üniversite, eğitim kurumları ve Google, Amazon gibi şirketlerin sertifika programları.

●      Kitaplar veya dergiler gibi klasik kaynaklar.

 

Burada özellikle sertifika programlarının öneminin altını çizmek isteriz. Herhangi bir konuda edindiğiniz sertifika, o konudaki uzmanlığınızı kanıtlayacağı gibi, iş başvurularında kullanacağınız CV’nizi de zenginleştirecektir. Üstelik, uzmanlık alanınıza uygun birçok sertifikayı ücretsiz olarak alabilir, freelancer kariyerinize gerçekten faydası olacağını düşünüyorsanız, ücretli sertifikalara da yönelebilirsiniz.

Çalışmaya başlayın

Artık piyasada aranan becerilere sahip olduğunuzdan emin olduğunuza göre, bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Tamamen internet üzerinden çalışan bir dijital uzman olmak için, freelance iş platformlarına odaklanmalısınız. Upwork, Fiverr, Freelancer.com gibi küresel veya Bionluk gibi yerel platformlardan yetenekli freelance çalışanları arayan şirketlerin iş ilanlarına ulaşabilir ve bunlara teklif verebilirsiniz. Teklif verirken, proje sahiplerinin yeteneklerinizi, teklif mektubunuzu ve profilinizi inceleyerek karar verdiklerini unutmayın. Söz konusu projeyle ilgili güçlü yönlerinizi ön plana çıkarmaya çalışın. Bu platformlarda profilinizin gücü yeni projeler almanızda en önemli faktördür. Başlangıçta profiliniz zayıf olduğundan iş almanız kolay olmayacaktır, ancak zaman içerisinde projeleri başarıyla tamamladığınızda profiliniz güçlenecek ve yeni işler alma ihtimaliniz yükselecektir.

Başarılı bir dijital uzman olmak için ipuçları

Yukarıda 2024 yılında başarılı bir dijital uzman olmak için izlemeniz gereken yol haritasını genel hatlarıyla çıkarttık. Şimdi de bu yolda size yardımcı olacağını düşündüğümüz birkaç ipucu paylaşmak istiyoruz: 

 

●      Freelance piyasasında networking, yani ağ oluşturma, en önemli hususlardan biridir. Bu yüzden LinkedIn gibi profesyonel ağlarda profil oluşturmanız, çalıştığınız kişilerle burada da bağlantı kurmanız ve çalışma alanınızla ilgili olarak paylaşımlarda bulunmanız çok önemli. Zaman içerisinde başarılı iş ortaklıkları yaşadığınız işverenlerin, sizi başkalarına tavsiye ettiğini ve bu sayede hiç zorlanmadan yeni işlerin size geldiğini görebilirsiniz!

●      Freelance çalışmanın en önemli nüanslarından birisi, projeye ve müşterinin bütçesine göre fiyat belirlemektir. Yaptığınız iş için belirli bir fiyat belirlemiş olsanız da, projenin ve müşterinin özelliklerini hesaba katmadan her seferinde bu fiyatı verirseniz, projeleri kazanma şansınız düşebilir.

●      Herhangi bir proje için teklif verdiğinizde potansiyel müşterinizin ilk bakacağı şey profiliniz olacaktır. Profilinizdeki en önemli bileşen ise, eski müşterilerinizin yorumlarıdır. Bu yüzden, aldığınız projelerde müşterilerinizi her yönden memnun ederek en yüksek puanları almanız çok önemli. Zaman içerisinde oluşturacağınız güçlü bir profil, birçok projede diğer dijital uzmanlar arasında ön plana çıkmanızı sağlar. Bazen profilinizi güçlendirmek için çok düşük ücretli projeleri kabul etmek zorunda kalsanız bile buna değer!

●      Freelance piyasasında rekabetçi olmak için yeteneklerinizi sürekli güncel tutun. Örneğin, web tasarımı yapıyorsanız, en son çıkan teknolojileri yakından takip edip bunları uygulamanız gerekir. Aksi takdirde, zamanla sahip olduğunuz beceriler demode olmaya başlar ve piyasada size uygun iş bulmakta zorlanabilirsiniz.

 

Yukarıda sıraladığımız basit adımları takip ederek ve sizinle paylaştığımız ipuçlarından faydalanarak 2024 yılında bir dijital uzman olarak, kolayca başarılı bir kariyer elde edebilirsiniz. Dijital uzmanlık yolculuğunuzda başarılar dileriz! 

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024