Günümüzde gittikçe gelişen teknolojik dijital çağ ile beraber çocukların telefon kullanımı da artmış bulunmaktadır. Gittikçe artan bu trend, özellikle ergenlik çağına giren gençlerin neredeyse tümünün cep telefonuna sahip olduğunu ve aktif bir şekilde kullandığını açıklamaktadır. Bu durum elbette birçok açıdan çocuklara avantaj sağlasa da göz ardı edilmeyecek boyutta dezavantajları mevcuttur.
Telefonun Sağlık Açısından Olumsuz Etkileri
Telefonun çocuğa zararları dediğimizde, öncelikle çocuklara ve bebeklere olan zararlarından bahsetmemek olmaz. Uzun ekran süresi gibi bazı aşırıya kaçan kullanımlarda telefonun olumsuz yanları olumlu yanlarını geçer. Bu olumsuzluklar hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklar doğurabilir.
Özellikle fiziksel sağlık açısından görme bozuklukları, göz tansiyonu, uzun süreli radyasyona maruz kalma, sırt ve omuz eğrilikleri, çeşitli duruş bozuklukları gibi birçok rahatsızlık telefon yüzünden oluşabilir. Bunlarla beraber ruhsal olarak da telefon kullanmak özellikle çocuk sağlığında olumsuz etki yaratır. Hatta sadece çocuklara değil, bebeklere telefonun zararları dediğimizde de aynı örnekler verilebilir. Sosyal medya gibi iletişim kanallarında depresyon, ruhsal bozukluklar, anksiyete, stres, öfke, yoksunluk ve gerçek hayat korkusu gibi durumlar ortaya çıkabilir.
mSpy gibi yazılımlar, "Çocuğum telefon bağımlısı ne yapmalıyım" diye endişelenen sorumlu ebeveynler için güzel bir kontrol / telefon gps takip programıdır. Bu ebeveyn telefon takip programları çocuğunuzun ekran kullanımını sınırlandırmanıza, neler yaptığını görmenize ve çeşitli içerikleri filtrelemenize yardım eder.
Çocuklar İçin Mükemmel Bir Telefon Takip Aracı
Siber zorbalık dijital çağda hız kesmeden devam etmektedir. Uygunsuz içerikler ve saldırgan mesajlar, ergenlerde telefon bağımlılığı gibi çeşitli sorunların devamı olarak gelebilir.
Özellikle ergenliğe yeni giren çocuklar bulunduğu zor durumları aile içerisinde paylaşmakta zorluk yapabilir. Bunun temel sebebi, gençlik çağında anneden ve babadan kopma isteğidir. Oldukça doğal bir tepki olsa bile güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu durum, ebeveynlerin çocuklarını takip etmekte ne kadar zorlandığının bir kanıtı gibidir.
Çocuğunuzu bu tip tehlikelerden korumak, sorumlu ebeveynlik için gerekli koşullardan biridir. Bu durumdaki korumalar için ebeveyn telefon takip programları kullanabilirsiniz. Bu programlar, çocuğunuzun sahip olduğu telefonu fiziksel olmadan görmenizi ve kontrol etmenizi sağlar. mSpy ebeveyn telefon takip programını kullanmak, aşağıdaki özellikleri sayesinde oldukça işinize yarayabilir:
● Sosyal medya ve mesajları görüntüleme,
● Çevrimiçi etkinlikleri yönetme (Gezinme geçmişi, Yer imleri, Web sitesi engelleyici, Uygulama engelleyici, Wi-Fi ağları)
● Kimleri aradığını ve görüştüğünü öğrenme,
● Telefonundaki uygulamaları ve medyaları görüntüleme,
● Konumunu takip etme,
● Yazdığı her şeyi görüntüleme ve geçmişe dönük işlem yapabilme.
Bu avantajlara sahip mSpy, teknolojik bilgi gerektirmeyen oldukça kolay kurulan bir programdır. Programı yüklediğinizde karşınıza büyük bir kontrol paneli çıkar ve o panel sayesinde istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Rakiplerine göre hem uygun fiyatı hem de güvenlik altyapısı ile öne çıkan mSpy, çocuklarda telefon bağımlılığın alternatif çözümlerinden birisidir.
Sosyal ve Eğitimsel Zorluklar
Ergenlerde telefon bağımlılığı, özellikle akademik olarak büyük bir performans düşüşü yaşatabilir. Normalde derslere olması gereken odak süresinin telefona yönlendirilmesi, çocuğunuzun notlarının ve başarısının zamanla azalmasına sebep olabilir. Bu durum genelde öğrencilerde yavaş yavaş gözlemlenen bir düşüştür.
Bununla beraber, telefonun çocuğa zararları sosyal becerilerde de büyük bir düşüş yaşatır. Yaşıtları ve çevresi ile yüzyüze kurması gereken iletişimi ekrandan kurduğunda, gerçek dünyadan oldukça uzak ve alakasız sosyal beceriler geliştirebilir. Böylece çocuğun hayata hazırlanması gereken yaşlarda sosyal becerileri diğer akranlarına göre geri kalmış olur.
Ebeveynlerin bu tip sorunların çözümü olarak çocuklarına yapabileceği kısıtlamalar olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden konuyla ilgili önlem alınırken orta yolu bulmak oldukça kritiktir. Örneğin çocuğunuzun günlük ekran kullanımını sınırlandırmak, her uygulama için belirli saatler ve dakikalar belirlemek, günlük telefon kullanımı için bazı saatler belirlemek gibi birçok kural açık iletişim yolu ile konulabilir. Bu sayede çocuk hem telefondan tamamen kopmamış, hem de telefonun getireceği düşüşlerden kaçınmış olur.
Özetlemek gerekirse, sorumlu ebeveynlerin çocuklarının telefon kullanımı üzerinde kontrolü ve bilgisi olması önemlidir. Bu tür durumlarda çocuğu tamamen telefondan mahrum etme ya da çok katı kurallar koymak yerine birtakım programlar ile de kontrol sağlayabilirsiniz. Böylece hem aile içindeki dengenizi koruyabilir, hem de çocuğunuzun başına gelebilecek olası tehlikelerden onu korumuş olursunuz.