RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Anayurdu Meksika olan ve yurdumuzda da yetiştirilen bir tür acı biber ..

Jalapeno,
Jalapeno biberi,
(Okunuşu, Habanero),
Meksika Biberi, Anavatanı Meksika olan jalapeno biberi, Ege, Akdeniz, Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir.  Özellikle Ege ovalarında yetiştirilen ve Meksika biberi olarak da bilinen jalapeno biberinden yapılan turşular, dünyaca tanınmaktadır.


Temmuz ayında hasat edilir. Koyu yeşil, sert ve parlak görünür. Çok acı izlenimi veren jalapeno biberi, Meksika biberleri arasında orta acılıktadır. 

Kış aylarında kısır, kuru fasulye, nohut gibi yemeklerde kullanılan jalapeno biberlerden  yeşil veya kırmızı renkli olanlarından karışık  turşu yapabilirsiniz. İşte Jalapeno biber turşusunun yapımı;

Malzemeler:
1 kilogram jalapeno biber 
2 su bardağı üzüm sirkesi 
6 su bardağı su 
8 diş dövülmüş sarımsak 
2 yemek kaşığı kaya tuzu 
1 demet maydanoz

Yapılışı:
Biberler önce yıkanarak havlu ile kurulanır. Sapları çıkartılır.  Sonra ilimlenir. Su ile beraber, sirke, kaya tuzu ve sarımsak 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra soğutulur. Dilimlenmiş biberler kavanoza yerleştirilir. Kavanozun en üstüne temizlenmiş ve yıkanmış maydanozlar konulup, sirkeli karışım suyu dökülür. Kavanozun kapağı kapatılır.  Turşumuz hazırdır. Afiyet olsun.

Anavatanı Meksika olan Jalapeno Biberi, yazıldığı gibi okunmayan Halapenyo diye okunur. Jalapeno Biberi, Capsicum annuum türünden cin biber ailesindendir. Jalapeno biberinin kalorisi düşüktür ve vitamin, mineral, lif ve antioksidanlarla doludur.
Olgunlaşmış bir Jalapeno biberinin boyu 5 ila 9 santim arasında değişir. Yeşil ve kırmızı renkli oluyor. Arnavut biberinden daha acı gibi görünür. Ama orta düzeyde, ağızda uzun süre kalmayan bir acılığı vardır. Et yemeklerinde, salatalarda, soslarda lezzetle yenir. 
C vitamini ve B6 vitamini bakımından zengindir. Jalapeno biberi içerisinde bulunan kapsaisin maddesi sayesinde antioksidan özelliğine de sahiptir. Bu maddenin kanserli hücrelerle savaştığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Daha çok turşu olarak kullanılır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024