Lhasa,
Tibet'in Başkenti Lhasa'dır.
Kentin merkezi, VII. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş. Tibet'in en kutsal yeri olarak kabul edilen dört katlı Tsuglagkhang veya Jokhang tapınağı yerleşmiştir.
Tibetli Budistler Lhasa'yı kutsal bir toprak olarak görüyorlar.
Lhasa, XVII. yüzyıl ortalarından beri Tibet'in dini ve idari başkentidir. Potala Sarayı, Jokhang Tapınağı ve Norbulingka Sarayları gibi kültürel açıdan önemli Tibet Budist bölgelerini içerir. Lhasa, ülkenin tarihi ve kültürel şehirlerinden biri olarak belirlendi. Potala Sarayı, Jokhang Tapınağı ve Norbuglingka Dünya mirası listesindedir.
Himalayalar vadisinde bulunan, Tibet'teki Brahmaputra Nehri'nin bir kolu olan Lhasa Nehri'nin kuzey kıyısında yer almaktadır. Lhasa, dünyanın en yüksek şehirlerinden biridir. 3.700 metre yükseklikte Kırmızı Dağ'ın tepesine yükselen kırmızı-beyaz Potala Sarayı, bir zamanlar Dalai Lama'nın kış evi olarak hizmet etmiş. Dalai Lama’nın yaşam alanlarının yanı sıra duvar resimleri, şapeller ve mezarlar vardır.
Kentin ekonomisi, 1951 yılından önce Çin, Hindistan, Nepal ve Butan'dan gelen tarihi ticaret yollarına dayalı ticarete dayanıyordu. El sanatları dışında (halıcılık), tek sanayi bir mühimmat fabrikası ve bir nane fabrikasıdır.
Lhasa, Sichuan ve Qinghai eyaletlerinin belli başlı şehirleri ve Sincan'ın Uygur Özerk Bölgesi ile karayoluyla bağlantılıdır. Ayrıca Qinghai eyaletinde Lhasa ve Golmud şehirlerini birbirine bağlayan 2006 yılında açılmış bir demiryolu hattı vardır.
Tibet,
Orta Asya’da bulunan Tibet, ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınıyor. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır.
Tibet'in diğer önemli şehirleri;
Başkent Lhasa'dan başka ikinci büyük şehir Shigatse'dir.
Lhasa,
Shigatse, Sakya,
Gyantse, Golmud
Chamdo, (Qamdo)
Nagchu, Nyingchi, Nedong,
Barkam, Gartse,
Pelbar,
Lhatse,
Tingr,
Kangding (Dartsedo)
Jyekundo (Yushu),
Machen,