RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Siyasi otoritenin miras yolu ile bir kişinin üzerinde toplandığı devlet düzeni veya rejim ..

Monarşi, (Fransızca Monarchie),
Siyasi otoritenin genellikle miras yolu ile bir kişinin üzerinde toplandığı devlet düzeni veya rejim.
Mutlakiyet.
Tek erklik. Tek kişinin gücü, kudreti, iktidarı. Egemenliğin tek kişide toplanmasıdır. Yönetim babadan oğula geçer. Bunun adı saltanat. Devletin başına geçecek şehzadenin, tahtın varisi veraset ile belirlenir. Bazen bu varisin belirlenmesinde bizans entrikaları çevrilerek hdefe ulaşılır.  

Monarşi, saltanat olarak da adlandırılır. Osmanlı padişahları, Moğol Hakanları, Hun İmparatorları bunlara örnektir. Devlet ve hak otoritesi sülaleden sülaleye geçer. Hükümdar kişi tarafından devlet adına tüm kararları çıkarır ve uygular. Monarşi yönetim biçiminde Devlete ait para ve tüm taşınmaz mallar bizzat hükümdar kişinin kendi malı, özel mülkü  olarak kabul edilir. Halk kendisini yönetecek, kendi iradesini yansıtacak yönetimi kendisi seçemez.
Siyasi otoritenin babadan oğula miras yolu ile bir kişinin üzerinde toplandığı devlet düzeni veya rejimi olup Devlet başkanı bir hükümdardır. Doğrusu saltanatın bir başka adı olup Padişah, Prens, Kral, Şah, Emir, İmparator, Kağan, Hakan, Sultan benzeri isimlerle nitelenir. Tek tanrılı veya çok tanrılı dinlerde din adamları bu yönetim biçiminde en önemli yeri tutarlar. Hükümdar devlet yönetimine dair kararlar alırken bu din adamlarına danışır. İslam dininde bu sınıfı ulemalar oluşturur ve fetva vererek Padişaha hizmet ederler. Devlet başkanı siyasi yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurur. Monarşi rejiminde padişah, emir, sultan, kral, hakan öldükten sonra onun soyundan gelen biri oğlu, kardeşi yönetimi ele alır. Bu sistemde padişah, kral, hakan cezalandırma ve bağışlama yetkilerini elinde bulundurur. 

Halen monarşi ile yönetilen ülkeler arasında İngiltere ve İngiltere kraliçesi bilinir.  Osmanlı imparatorluğunda padişahlar nesilden nesile saltanatı devretmişlerdir. Taki Atatürk saltanatı ve hilafeti kaldırana kadar.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024