Emboli, (Fr. embolie, İng. embolie ),
Damar tıkanıklığı.Trombo,
Kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkamasına emboli denir.
Tromboembolizm ise damardaki bir trombüsten kopan kan pıhtısının başka bir damarı tıkamasına denir. Damar içinde kan akışını engelleyen katı bir parçacıktır. Kan pıhtılarının oluşumun neden olan hücre parçalarına Trombosit veya kan pulcukları denir. Bir damarın pıhtı veya yağ damlası, bakteri yığını ve hava kabarcığı benzeri maddelerle tıkanması, embolizm. Ciddi bir damar hastalığı olan emboli Antikoagülan (pıhtılaşma önleyici) ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir.
Uzun süreli hareketsizlik, pıhtılaşma bozukluğu, travma, hamilelik, kalp yetmezliği, aritmi, fazla kilo, ileri yaş, sigara içmek, yağlı yemekler pıhtı oluşumuna neden olabilir.
Embolusun çoğulu, çok sayıda embolus.
Akciğer embolisi, akciğer atardamarı veya onun dallarından bir ya da birkaçının kan pıhtısı ile tıkanması sonucu ortaya çıkan bir olaydır. (Pulmoner emboli).
Vücudun başka bir damarında kan pıhtısı oluşur ve bu pıhtı kan dolaşımıyla beyine ulaşır. Beyin damarlarına ulaşan bu pıhtı geçemeyeceği incelikte bir damara gelince orada takılır kalır. O damarı tıkar.
Bu beyin atağına “embolik beyin atağı” kan akımı içinde hareket ederek beyin damarını tıkayan pıhtıya ise emboli denir.
Damar sertliğine Arteryoskleroz denir.
Damar, Anjeyon, Şiryan, Vas, kanal gibi kelimelerle ifade edilir.