RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber


"Şellak" da denilen ve cilacılıkta kullanılan hayvansal reçine ...

Gomalak, (Fr. gomme-laque).
Şellak, (Schellack),
Shellac,
Gomalak,
Goma Laca,


Lak, 
Mobilya cilası ve zamk yapımında kullanılan, alkolde eriyen bir tür hayvansal reçine.
Bir böceğin bitkiyi sokması ile oluşan, verniklerde, cilalama maddelerinde, mühürleme mumlarında ve fişeklerde kullanılan yaklaşık %30 aleuritik asit,  %35-38 reçine asitleri karışımı içeren saflaştırılmış reçineli sıvı, Lak.

Gomalak, diğer adıyla Şellak sarı-kahverengi, ince pulcuklu yapıda olan doğal bir reçinedir. Hindistan ve Birmanya'da akasya cinsi bir ağacın ka­buklarına yapışarak yaşayan, Latin­ce Laccijer İacca (Coccuslaca) adını alan lak böceğinin salgısından oluşur. Lak böcekleri kanatlı ve küçük hayvanlardır. Yapıştıkları ağacın kabuklarını delerek, soymuk borular için­den geçen özsuyunu emerler. Binlercesinin üst üste yapışması ile kendilerini düş­manlardan korumak için bu goma­lak adlı maddeyi salgılarlar. Ağaçların kabuk­ları zaman zaman kazınarak bu madde alınır. Gomalak, termoplastik bir maddedir ve alkolde (Etanol) çö­zünür. Çözelti yüzeye sürüldükten sonra al­kol uçunca, geriye kalan reçine tabakası sürüldüğü yere cilalı bir görünüm kazandı­rır. Bu nedenle gomalaktaki alkollü (çoğun­lukla mavi ispirtodaki) çözelti mobilya cilası olarak kullanılır. Fakat bu cila suya dayanıklı değildir. Gomalak kalıplanmadan önce bazı termoplastikler içine yardımcı bir dolgu maddesi konur. Bu kulla­nış biçimi ile gomalaktan mühür mumu, türlü yalıtkan eşya ve plak yapılır. Bazı boyalara ve laklara da karış­tırılır.

Gomalak, eskimiş tahtalara yeniden hayat veren bir tür ciladır. Kullanıma hazır birçok sıvı gomalak bulunmasına rağmen, gomalak pullarından sıvı gomalak hazırlamak da çok kolay bir işlemdir. Herkes tarafından kolaylıkla hazırlanabilir.

Hazırlanışı;
50 gram saf pul gomalak alın. Bu pul gomalak'ları, karışımın buharlaşmaması için ağzı sıkıca kapanan, kapaklı ve dar ağızlı bir cam şişenin içine koyun. 500 ml. 96 derece alkol ekleyip kavanozu tekrar kapatın. Gomalak tam olarak çözülene kadar bekleyin. Gomalak içinde genellikle pütürler kalır. Bunlardan kurtulmak için plastik şişenin ağzına ince dokunmuş bir kumaş ya da naylon çorap sokup boşaltın ve sıvı gomalağı süzün. Şişenin kapağını kapatın ve gomalağı hazırladığınız tarih ile konsantrasyonunu yazdığınız bir etiketi şişenin üzerine yapıştırın. Gomalak en iyi cilalama keçesiyle uygulanır. Bunun için temiz pamuk liflerini ya da keçeyi sıkarak top haline getirin. Kare olarak kestiğiniz pamuklu bir bezin ortasına yerleştirin. Topu avucunuzun içinde tutarak kumaşın dört ucunu birleştirin ve burkarak kendiniz için bir tutma yeri oluşturun. Yastığın içindeki topun bol miktarda gomalağa batırılması gerekir. Daha sonra kenarlarla birlikte döndürün ve üzerindeki fazla sıvıyı, topu emecek kağıt bir mendile bastırarak alın. Başparmak, işaret parmağı ve orta parmak, cilalama yastığının kenarlarını destekleyecek şekilde tutuyor olmalıdır. Gomalak sekiz hareketi yapacak şekilde uygulanır. Diğer katlar uygulanırken, elinizle çizdiğiniz sekiz figürlerinin boyutu büyür. Bu işlem geniş zikzak hareketleri yaparak tamamlanır. Son kat, ahşabın damarlarını izleyecek şekilde düz ve birbirine paralel çizgiler çizerek bitirilir.

Cilalama yastığı, her kullanımdan sonra üzerine biraz alkol eklenerek sıkıca kapattığınız bir kavanozun içine yerleştirilirse, mükemmel bir şekilde korunur ve saklanır.
























 


















Kaynak;http://antikamobilya.blogspot.com/
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024