RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber


Bir tür dağ kekiği ...

Zahter, (Thymus longicaulis, Satureja hortensis),
Bir çeşit kekik,
Sater, 
Kara kekik,
Dağ kekiği,

Hatay yöresinde özellikle Amanos Dağları'nda yetişen ve kekiğe benzerliği ile bilinen zahter, bitkisinin vücuttaki yaralar üzerindeki iyileştirici özelliği bilinmektedir. Böbrekleri hastalıklara karşı koruyan ve sinirleri güçlendiren ballıbabagillerden bir bitkidir. Kalp çarpıntısını giderir. İki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan içeriğinde uçucu yağ ve tanen bulunan zahter uyarıcı ve kuvvetlendirici ve mikrop öldürücü etkisi olan bir bitkidir.

Her yörenin kendine ait bir tadı vardır. Gaziantep, Kilis, İskenderun, Mardin ve Mersin yöresinde soğuk havalarda çaya sıcak alternatif olarak içilen, kahvaltılarda farklı bir tad olarak yenilen zahter bulunur. Kekik olarak da bilinen zahter, Osmanlıdan günümüze kadar hayatın hep içinde yer almıştır.
Antik Roma döneminde de mutfak ve tıp bitkisi olarak bilinen bitkilerden biridir. Roma bitkisini kadınlar aşk bitkisi olarak anarlardı. Yunanlılar da bunun afrodizyak etkilerine itibar gösterdiler. 
Trabzon kekiği, kekikotu, yalancı kekik, dağ geyik otu olarak da bilinir. Bitki boyu 35-40 cm olduğundan saksıda da rahatlıkla yetiştirilir. Zahterin güçlü, aromatik bir tadı vardır ve mercanköşk ve kekiği andırır.

Kuru fasulyede, yahnilerde, kilo yapan et yemeklerinde, beyaz ve kırmızı kabakta (kekik ile), çorbalarda, kızarmış patateste, patates salatasında, fasulye salatasında ve hıyar salatasında, av etinde, domates ve mantar yemeklerinde tadı çok güzel ve belirgin olarak kullanılır. Zahter, mercanköşk, dereotu, kekik otu, reyhan ve tarhun otuyla da iyi gider.

Zahter gazlanmaya, ishale ve iştah kaybına karşı etkilidir. İyi bir iştah açıcı olduğundan kahvaltılarda yenmesi tavsiye edilir. Gerginliği alır mideyi güçlendirir ve antibakteriyel etkisiyle bilinir.

Zahter çayı; Her baharatçıda bulunan zahter güzel ve keskin kokusu ile dikkat çekmektedir Zahter çayını hamilelerin ve guatr hastalarının  kullanmaması tavsiye edilir. Bir çay kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısa süre bekletilir. Ya da 1 kahve kaşığı kekik, 1 su bardağı kaynar suda 10 dakika bekletilir. En pratik yapımı ise, çay süzgecine zahter taneleri konularak üzerinden sıcak su geçirilmesidir. Kaynatılması durumunda veya sıcak suda çok bekletilmesi sonucunda tadı acılaşır. Bu sebepten süzgeçten geçirilen zahter hemen tüketilmelidir. Içilen çay, zeka keskinliği, midede rahatlık, sabah öksürüğüne tutulmama ve genel bir rahatlık sağlamaktadır. Zahter çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli uçucu yağın yitirilmemesi için kaynatılmamalıdır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024