Kahverengi gömlekliler,
Nazi partisinin "Kahverengi Gömlekliler" de denilen hücum kıtasını simgeleyen harfler.
Nazi Hücum kıtası,
Resmi adı Sturm Abteilung olan, 1920 Almanya' sında kurulmuş yarı askeri bir siyasi yapılanmadır. Kurulmasındaki amaç Hitler' in bir nevi BodyGuard' lığını yapmaktı. Bu amaçla 1920' de kurulmuş 1921' de yarı askeri bir nitelik kazanmıştı. Zamanla gelişir ve çok daha büyük bir güç, etkin bir örgüt haline gelir. Öyleki partiyi bile tehdit eder hal alır.
Resmi adı Sturm Abteilung olan, 1920 Almanya' sında kurulmuş yarı askeri bir siyasi yapılanmadır. Kurulmasındaki amaç Hitler' in bir nevi BodyGuard' lığını yapmaktı. Bu amaçla 1920' de kurulmuş 1921' de yarı askeri bir nitelik kazanmıştı. Zamanla gelişir ve çok daha büyük bir güç, etkin bir örgüt haline gelir. Öyleki partiyi bile tehdit eder hal alır.
Giymiş oldukları üniformanın renginden ötürü, grup "Kahverengi Gömlekliler" olarak da biliniyordu. Başında Ernst Röhm vardı. Zamanla büyüyen ve gittikçe daha kontrolden çıkan bu örgüt, Hitler ve partisine tehdit olmaya başlar.
Röhm' ün 1934 Şubat' ında Alman silahlı kuvvetlerinin (Reichswehr) SA' nın sayısal üstünlüğe sahip olacağı ve bu şekilde hâkim olacağı tek bir örgüt içine katılmasına yönelik teklifi Alman askerî liderliğini çok kızdırdı. Ordu SA' yı disiplinsiz sokak dövüşçülerinden oluşan yaygaracı ayaktakımı olarak görüyordu. Homoseksüellik iddiaları ve "ahlâksızlıklar" orduda biliniyordu. Röhm'ün teklifi reddedildi.
Ordunun Doğu Prusya' daki bahar tatbikatı sırasında Deutschland adlı gemide Alman silahlı kuvvetlerinin liderleriyle görüşme fırsatı yakaladı. Savunma Bakanı Werner von Blomberg eşliğinde genelkurmay başkanı Werner von Fritsch ve donanma komutanı Amiral Erich Raeder ile görüştü. Hitler komutanları Hindenburg'un giderek bozulan sağlığı konusunda bilgilendirdi ve Reichwehr'in kendisinin cumhurbaşkanı olmasını desteklemesini önerdi. Buna karşılık olarak da SA'nın boyutunu küçültüp, Röhm'ün isteklerini bastırıp Reichwehr'in Almanya'nın yegane silahlı gücü olmasını önerdi. Shirer'in anlattığına göre Hitler muhtemelen ordu ve donanmanın genişletileceği sözünü vererek de liderleri ayartmıştı.
Nazilerin arasındaki gerginlik daha da arttı ve Hitler ile yaptığı bir ara bulma görüşmesinden sonra Röhm' ün muhafazakâr iktidar yapısına karşı "ikinci devrim" çağrıları da arttı. Benzer biçimde Hitler' in 1933 yılında şansölye olmasını destekleyen muhafazakâr sanayiciler de Röhm' ün Strasser kardeşler ile paylaştığı sosyalist eğilimlerinden duydukları rahatsızlığı dile getirmeye devam ettiler.
Cumhurbaşkanı Hindenburg ile olan yakın ilişkileri vasıtasıyla her iki muhafazakâr grup, askerler ve sanayiciler memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.
1934 Haziran' ının başlarında Hindenburg Hitlere ultimatom vererek Almanya' daki gerginliğe son verilmediği takdirde sıkıyönetim ilan etmeyi düşündüğünü belirtti. Böyle bir durumda elinde gücü büyük ihtimalle sonsuza dek yitireceğini bilen Hitler SA' yı bastırmak ve "ikinci devrim" planlarına son vermek için Reichswehr ile olan anlaşmasını daha fazla erteleyemeyeceğine karar verdi.
Son ana kadar tereddütte olan Hitler Hermann Göring ve Heinrich Himmler kışkırtmalarıyla Röhm'ün iddia edilen "planına" son verilmesi emrini verdi. Gerek Göring' in, gerekse Himmler SA ve liderinin ortadan kaldırılmasından sonra güçlerini pekiştirdiler.
1934 Haziran' ında "Uzun Bıçaklar Gecesi" olarak anılan SA'nın tasfiyesi sırasında Röhm mahkemeye çıkarılmadan suçlu bulundu. Hitler tarafından 30 Haziran' da tutuklanmasının ardından Röhm kısa bir süre Münih'te Stadelheim hapishanesinde tutuldu. 2 Temmuz günü SS mensubu Theodor Eicke ve Michel Lippert tarafından ziyaret edildi. Röhm kendisine uzatılan tabancayla intihar etmeyi reddedince Lippert kısa mesafeden Röhm' ü vurdu. Röhm infaz kararını kimin verdiğini anlamış olabilir. Doğrulanamayan bir iddiaya göre son sözleri "mein Führer, mein Führer" olmuştur. Eicke'nin ölmekte olan Röhm'e "Onu daha evvel düşünecektin. Artık çok geç," şeklinde karşılık verdiği söylenir. Röhm Münih' te bir mezarlığa gömüldü.
Ernst Röhm (d.28 Kasım 1887, Münih, Almanya - ö.2 Temmuz 1934) Alman subayı, siyaset adamı ve SA' ların kurucusu ve kumandanıydı.
1920 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne üye oldu ve SA'ların kurulmasına yardımcı oldu. 1923'de başarısızlıkla sonuçlanan Münih' teki Birahanesi Darbesi' nden sonra 15 ay hapse mahkum oldu. Bu sırada Adolf Hitler ile yakın arkadaşlık kurdu. 1924'te hapisten çıktıktan sonra Röhm Hitler ile Nazilerin yeniden örgütlenmesinde birlikte çalıştı. Ancak zamanla ikisi arasında ciddi anlaşmazlıklar baş gösterdi. 1924' ün Nisan ayında o sırada yasadışı olan SA' lara alternatif olarak Frontbannın kurulmasına yardımcı oldu. Ardından Nazilerin Nasyonal Sosyalist Özgürlük Partisi adıyla yeniden kurulan partisinin üyesi olarak Reichstag' da görev yaptı. 1925' te istifa etti. Askerî danışman olarak Bolivya' ya gitti.