RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber


Ankara keçisinin yünü kahverengi ya da siyah olan türü...

Alatya,
Ankara keçisinin yünü kahverengi veya siyah olan türü.

Ankara keçisi, (The Angora Goat).
Tiftik keçisi, ince, uzun, kıvırcık, ipek gibi yumuşak kılları vardır. (Boynuzlugillerden Capra hircus angoriensis.)
Ankara keçisi, ince yapılı, küçük bir hayvandır. Erkeklerinde ve bazı dişilerinde sakal vardır. Boynuzlar, tekelerde da ha kalın ve dipleri birbirine yakındır. dişilerdeyse ince ve dipleri birbirinden ayrıktır. Boynuzsuz olanları da vardır. Kulakları uzun ve sarkıktır.

Ankara keçisinin rengi beyazdır. Güneydoğu Anadolu’da yetişenler arasında gümüşî, siyah ve kahverengi olanlarına rastlanır. Ankara keçisinin kılları çok ince, parlak, kıvırcık ve lüle lüle birleşmiştir. Kıllarının uzunluğu 25-30 sm’yi bulur. Ankara keçisinin ağırlığı 35-40 kg’dır. Yalnız tiftiği için yetiştirilir. Yılda bir defa nisan ayında kırkılır. Ortlama 2-3 kg tiftik verir. Tekesinden 3-6 kg alınabilir. En iyi tiftik oğlağından elde edilir. Sütü çoğu zaman sağılmaz, yavruya bırakılır. Eti, kıl keçisine göre daha lezzetli ve kokusuzdur.

Ankara keçisi denilen ırk Sümerler’den beri bilinmektedir. Sümer yazıtlarında sözü edilen güzel ve ince tüylü keçi, vücut yapısı, kılları ve boynuzları bakımından bugünkü Ankara keçisini andırır, ihtimal Sümerlerin Orta Asya’dan getirdikleri bu keçi türü, iklim şartlarının elverişsizliği yüzünden zamanla ortadan kalkmıştır. Buhara ve Keşmir gibi yakın ırkları da olan bu keçi M.Ö. VI IX. yüzyıllarda Fırat’ın doğusunda yetiştirilmekteydi.

Türkiye 1838 yılına kadar tiftik ihraç eden tek ülkeydi. Tournefort ve Brehem gibi gezginlerin yazılarında, Ankara dolaylarında çalışan tezgâh ve üretilen tiftik miktarı hak kında bilgi vardır. İngilizler, ilk defa 1838′ de, Güney Afrika’daki Cap sömürgesinde üretmek için damızlık keçi götürme iznini aldılar. Çeşitli yerlere götürülen damızlıklar dan, yalnız Güney Afrika, Avustralya ve Amerika’ya götürülenler, elverişli iklim şartları bulunduğu için çoğalabildiler. [1840'lı yıllara kadar sadece İç Anadolu'da yetiştirilmiş ve bu tarihten sonra Güney Afrika'ya(1838) ve Amerika'ya(1849) götürülmüş ve bu ülkelere de uyum sağlamıştır]

Böylece İngiltere ve Amerika Türkiye’ye rakip duruma geldiler. Ancak Cumhuriyet’ten sonra dışarıya damızlık çıkarmak yasaklandı. Türkiye’de, Ankara çevresinden başka Mardin, Siirt, Muş gibi doğu illerinde de tiftik keçisi yetiştirilir.

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024