RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Yusufeli mutfağından yemekler...

Yatık Döner (Cağ Döneri),
Özellikle az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir. Pişen kısımlar çağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir. Tercihen et parçaları arasına soğan domates veya taze biber konur. Karabiber ve tuz etin terbiyesinde vazgeçilmezdir.

Silor 
Silor, özellikle ramazanlarda sahur yemeği olarak hazırlanan bir yufka yemeğidir. Hazırlanması için imece şeklinde kadınlar bir araya gelir, hamur yoğrulur, yufkalar açılıp sacda kurutmadan hafifçe pişirilir. Pişen yufkalar sıcak sıcak bir çarşaf içinde tüm hamur bitene kadar bekletilir. Yufka pişirme işi bitince yufkalar teker teker sıkıca rulo halinde sarılıp 2-3 cm eninde kesilir ve kesilen parçalar sıkıca tepsilere dizilir. Daha sonra fırına vererek pembeleşinceye kadar kızartılır ve soğuduktan sonra mukavva kutulara veya bez torbalara konarak ilerde gerektiğinde kullanmak amacı ile saklanır.
 
Malzemeler;
Yeteri kadar silor, Üzerini örtecek kadar yoğurt, 2 kaşık krema , Su
Yapılışı;
Silorlar uygun büyüklükteki tepsiye çok sıkı olmayacak şekilde dizilir. Bir miktar su ile hafifçe ıslatılır. Ayrı bir kapta yoğurt ve krema karıştırılır ve silorların üzerine yayılır. Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirilip sıcak olarak yanında çayla servis yapılır.
 
Hasuta
Malzemeler;
1 kaşık tereyağı , 1 fincan nişasta, 1 tatlı kaşığı un, 1 bardak su, Yeteri kadar şeker.
Yapılışı
Bir kapta şeker, su, un ve nişastayı iyice ezin. Topaksız bir karışım elde etmiş olmalısınız. Bir tavada kızdırdığınız yağa dökerek karıştırın. Sarı renkli yağı çıkana kadar karıştırarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
 

Puçuko
Malzemeler;
Yarım kilo kemikli et, 2 avuç kadar kurutulmuş fasulye, 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı salça , 2 yemek kaşığı iç yağ, Yeteri kadar tuz , Yeteri kadar su , 1 kaşık acı biber
Yapılışı;
Kurutulmuş fasulyeler akşamdan ıslatılır. Kavurma yağıyla soğanlar kavrulup salçası ilave edilir. Kemikli et ve fasulyeler ilave edilip kavrulur. Tuzu biberi eklenip malzemelerin üzerine gelecek kadar su konulur. Fasulyelerin iyice pişmesi gerekiyor. Daha sonra kemikli etler çıkarılarak etleri didilir. Kemiklerinden ayrılan etler tekrar tencereye dökülüp karıştırılır. Tercihe göre üzerine sirke dökülür.
   
Çinçar (Isırgan otu) Çorbası
Cimçar,  Çimçar, 
Isırganotu' nun yöresel adıdır. İlkbaharda taze çinçar toplanır. Kaynar suda haşlanır. Bir kesiciyle güzelce kıyılır. Kaynayan suya atılır. Üzerine tulum peyniri katılır. Un çalınır. Bir-iki yumurta ile tuz ve yağ eklenerek hazırlanır. 
Malzemeler;
1 demet ısırgan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı un, 2-3 su bardağı su, 1 kaşık biber , 2 çorba kaşığı lor
Yapılışı;
Isırgan demetini ayıklayıp bol suda yıkayın ve doğrayın. Bir tencerede tereyağını kızdırıp içine unu loru ve ısırganları ekleyin. Böylece 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. sonra yavaş yavaş suyu ilave edin ki topaklanmasın. Tuz ve biberi katarak düzenli olarak karıştırın. Kaynadıktan sonra hafif ateşte pişirin ve ocaktan alın.
 
Hinkal
Bir Erkinis yemeği. Bu yemek Orta Asya kökenlidir.
Malzemeler;
Un, Su, Tuz, Kavurma.
Hazırlanışı;
Un, su ve tuzla sert bir hamur yapılır. Hamur iyice özlü bir hal alıncaya kadar yoğrulur. Kavurma çok ince doğranır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp beze yapılır. Oklava yardımı ile iki mm kalınlığında, takriben çay tabağı büyüklüğünde açılır. Hamurun ortasına bir kaşık kavurma konur. İkiye katlanıp poğaça gibi kenarları iyice bastırılır. Yapıştırılan kenar bir uçtan başlanıp bükülür. Hinkallerin bu işlem sırasında açık kalmamasına ve delinmemesine dikkat edilir. Hepsi hazırlanınca büyük bir tencerede kaynayan suya bir-iki kaşık tuz atılır ve hinkaller onar onar bu suda on dakika haşlanır. Haşlanmış hinkaller süzgeçle çıkarılır. Sıcak ve elle yenilmesi önerilir.
 
Kabak Tatlısı
Malzemeler;
Bal kabağı, Yeteri kadar toz şeker, Çekilmiş ceviz içi
Yapılışı;
Bal kabağı dilimlere ayrılıp bir tencereye sıralanır. Üzerine yeteri kadar şeker serpilir. Suyunu bırakması için bir saat kadar bekletilir.Kısık ateşte kabaklar yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirilir.Üzerine ceviz içi serpilir.
 
Gendima Çorbası
Malzemeler;
1 su bardağı aşurelik buğday, 1 çay bardağı barbunya (akşamdan ıslatılır), 1 adet soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı salça yeteri kadar tuz, biber, su, kemik eti
Yapılışı;
Tencerede tereyağı soğan ve salça kavrulur. Tuz, biber, kemik eti eklenir. Barbunya ve buğday eklenip kavrulur. Son olarak suyuda katılıp kaynatılır. Pişince ateşten alınıp servis yapılır.
 
Kavut Çorbası
Malzemeler;
1 su bardağı kavut unu, 5 su bardağı su, 1 çorba kaşığı tereyağı yeteri kadar tuz
Yapılışı;
Tencereye tereyağı ve kavut unu koyulup kavrulur.5 bardak su ilave edilip karıştırılarak kaynatılır. Hafif ateşte 15 dakika kaynatılır. Tuz ilave edilerek pişirilir.
 
Bişi
Malzemeler;
Yeteri kadar Un, su, tuz, maya Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı;
Un, tuz, su ve maya katılarak usulüne uygun ekmek hamuru kıvamında yoğurulup mayalandırılır. Sonra hamurdan küçük bezeler alınarak açılır ve kızgın yağda kızartılarak pişirilir.
 
Kete
Malzemeler;
1 kg. un, 1 yemek kaşığı tuz , 1 kaşık toz maya veya 1 paket yaş maya , 1 çay bardağı ılık süt , 2 su bardağı kalın çekilmiş ceviz yada bir tava kaymak kuymağı, 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı;
Un elenir. Maya toz ise ılık süt ile kabartılır. Tuz da ilave edilerek, ılık suyla hamur yapılır. Üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır. Mayalı hamur 2 santim kalınlığında açılır. Sıvı yağ sürülür ceviz serpilir. Yağlanmış tepsiye alıp önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin üzeri hafif pembeleşene kadar.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024