RayHaber

OtonomHaber

Mersin yöresine özgü, çeşitli sebze ve otlarla yapılan bulgur pilavı...

Çileme,
Çeşitli sebzelerle, pirinç ve bulgur karıştırılarak yapılan bir yemek.
Ispanak, pancar gibi sebzelerle pirinç ve bulgur karıştırılarak yapılan bir yemek.

Mersin yöresinin kendine özgü yemeği olan tantuni ile tatlıları cezerye, kerebiç ve mamül çok meşhurdur. Ayrıca dolma-sarma, mersin içli köftesi, telatür, bandırma, arabaşı çorbası, yüzük çorbası, kulak çorbası, topalak çorba, maş çorbası, analı kızlı çorba, humus, nar ekşili ezme salatası, mercimekli kabak, bazlama, sıkma, dolaz, cızlama, çileme, topalak, tava kebabı, samsıra, heleş, mollaç, palize, su helvası, pekmez helvası, pekmezli ekmek, gaygana, keşkek, övelemeç, batırık ve felafel özel yöresel yemeklerdendir.  

Çileme Çorbası;
Yapılacak çorbanın miktarına göre yeterli miktardaki un genişçe bir kap içerisine konur. Bir elimizi su dolu bir kap içine sokup çektikten sonra, elimizde oluşan su zerreciklerini kap içerisinde bulunan un üzerinde gezdirerek silkme, çileme, serpme dediğimiz işlemle birlikte kaptaki unu süratle ovuştururuz. Çileme adı buradan gelir. Bu ovuşturma sırasında su zerreciklerinin değdiği yerlerde küçük küçük şekiller oluşur. İşte oluşan bu şekiller çorbamızın ismini aldığı ana maddesidir. Öbür taraftan ince kıyılmış soğan, kırmızı biber, domates veya salçası daha önceden kavrulmuş kıyma, yoksa günlük kesilmiş etten yapılmış kıyma, yeterli miktarda tereyağı ve tuz ilavesiyle ağır ateşte iyice harman edilerek kavrulur. Kavrulan bu malzemenin üzerine, yeterli miktarda su ilave ederek ılıma derecesine gelince daha önceden hazırlanan ana malzememizi yavaş yavaş, karıştıra karıştıra dökeriz. Karıştırma işi çok önemlidir. Tencerenin dibinin tutmaması şarttır. Hatta gelinlik kızlar görülmeye gelindiğinde, "çileme çorbası yapabilir mi?" diye sorarlar. Eğer cevap evet olursa makbul sayılır. Onun için de analar kızlarını yetiştirirken un çorbası yaptırarak başlarlar işe. Normal ateşte iyice kaynayan, kaynadıkça da karıştırılan çorbamız pişirildikten sonra sofraya sürülür. İçine sıkacağımız yeterli miktardaki Alanya limonundan sonrada beklemenize gerek kalmadan haydi afiyet olsun diyoruz.

Bulamaç Çorbası;
Çileme usulüyle elde edilen ana maddemiz, ocakta yeterli miktarda kaynamaya yüz tutmuş su bulunan tencerenin içerisine yavaş yavaş dökülerek karıştırılır. Karıştırma işlemine bulama da denilir. Bulamaç ismi de bulamadan gelir. Bu işlem su zerreciklerinin değmesiyle oluşan küçük küçük unlu maddelerin iyice pişmesine kadar devam eder. Bu pişme esnasında yeterli miktardaki tuz da unutulmamalıdır. Artık çorbamız pişmiş tasa konmuştur. Tavada kızartılan nar gibi tereyağı kırmızı toz biberle karıştırılıp birden tastaki çorbamızın üzerine dökülünce yapılacak tek iş vardır. Oturup afiyetle içmek. Bu nefis çorbamızı iştahla yudumlarken çileme işlemiyle oluşan pişmiş unlu cisimcikler mercimek veya piriç taneleri gibi ağzımıza dokundukça tadı bir başka olur.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024