Tajin Kebabı,
Malzemeler;
Yarım kg. kemiksiz kuzu eti
1 adet kuru soğan
2 adet patates
4 adet sivri biber
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tuz.
1 adet kuru soğan
2 adet patates
4 adet sivri biber
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tuz.
Yapılışı;
Bu yemeğe, kebaba adını veren kubbe kapaklı tajin tenceresinin altına etler konur. Üzerine iri kıyılmış soğan bırakılır. Sonra elma dilimi şeklinde doğranmış patatesler çatar gibi dizilir. Biberler de aynı şekillde yerleştirilir. Kişniş ve tuz atılır. Kubbe kapak kapatılır. Kısık ateşte 1 saat 10 dakika pişirilir.
Fas mutfağının baş tacı şüphesiz Harira. Bu çorbanın içindeki malzemeler ailelerin gelir düzeyine göre değişebiliyor. Hariranın içine ağırlıklı olarak nohut, pirinç, et ya da tavuk, mercimek, şehriye, sinamon, soğan, sarımsak, zencefil, safran, kişniş, maydanoz ve domates konuluyor.
Fas geleneğinde iftar önce hafif yiyeceklerle açılıyor. Harira`nın yanına hurma, haşlanmış yumurta, peynir, zeytin ve el yapımı börekler konuyor. Hepsinden azar azar alınıyor ve mide bu şekilde kandırılıyor. Akşam namazı ve ardında da teravihe gidiliyor. Teravihten gelindikten sonra başta tacin kebabı olmak üzere diğer geleneksel yemeklere oturuluyor. Faslılara göre bu şekilde hem midelerine zulmetmemiş oluyorlar ve hem de daha sağlıklı beslenmiş oluyorlar.
Harira`nın hazırlanışı basit olduğu gibi içine konan malzemeler de isteğe ve ailenin gelir düzeyine göre değişiyor. Konan malzemeler ağırlıklı olarak nohut, pirinç, et ya da tavuk, mercimek, şehriye, sinamon, soğan, sarımsak, zencefil, safran, kişniş, maydanoz ve domates. Bu malzemelerin bir kısmı isteğe göre konmayabiliyor. Sofraya sıcak olarak servis yapılan hariranın yanına limon da konuyor. Harira ülkede o kadar yaygın ki, bunun satışını yapan lokantalar da bulmak mümkün. Fes`ten, Batı Sahra`da yer alan El Uyun`a kuzeydeki Tanca`dan başkent Rabat`a ülkenin her tarafında harira iftar sofralarının olmazsa olmazı.
Arap dünyasının genelinde de bilinen harira Fas gibi Kuzey Afrika`da yer alan Cezayir ve Tunus`ta da ramazan mutfağının en temel yiyeceği olarak kabul ediliyor. Ramazanda tatlı olarak ise değişmezlerin başında şubbakiyye geliyor. Çarşı ve pazarlarda da satılan şubbakiyye un, tereyağı, kabartma tozuyla yapılıyor ve daha sonra da sıvı yağda kızartılıyor. Kuruduktan sonra da üzerine şerbet dökülüyor.
Ramazanda Fas mutfağının asıl menüsünü ise güvece benzeyen ancak kapağı farklı olan tacin denen kaptan ismini alan tacin kebabı oluşturuyor. Et ve tavukla yapılan tacin kebabına mevsimsel meyveler olan kuru üzüm, elma, armut, ayva, zeytin, kayısı, kuru erik, hurma, limon, bal eklenebiliyor. Baharat olarak ise kimyon, zencefil, safran, kırmızı biber kullanılıyor.
Bunun yanında Fas mutfağına has yemek ve tatlılar batbut, kuskus, bagrir, sello da özellikle Ramazan`da fazlasıyla tüketiliyor. Özellikle sello denen tatlı yeşil çayla tüketiliyor.