Çin Hindi Yarımadasına göç eden Laos halkının asıl vatanı, Çin’dir. Laos’un, 14. asırdan önceki tarihi hakkında vesika yoktur. İlk Laos krallığı, 14. asır ortalarına doğru kurulmuştur. 14. asır ortalarına doğru kurulmuştur. 1453 senesinde Fraya Fa Ngum, Lanxang (milyonlarca fil) krallığını kurdu. On altıncı asrın sonunda bu krallık, “İngiliz Milletler Topluluğu”nun bir üyesi (sömürgesi) oldu.
Laos denize kıyısı olmayan bir ülkedir. , Kamboçya, Çin, Tayland ve Vietnam ile komşudur. Arazi yapısı çoğulukla kayalık dağlar ovalar ve platolardır. Tarıma uygun toprakları ise azdır. Laos’ta hiç demiryolu yoktur. Budizm, Laos’un resmi dinidir. Phi adındaki başka bir inanç da, ilkel kabileler arasında yaygındır. Lao menşeli olmayanlar, genellikle Budist değildir.
Etnik yapı;
Laoslu %68, Lao Theung %22, Lao Soung %9, Vietnamlılar/Çinliler %1.
Başkent: Vientiane,
İdari bölümleri:
16 eyalet ve 1 belediye; Attapu, Bokeo, Bolikhamxai, Champasak, Houaphan, Khammouan, Louangnamtha, Louangphabang, Oudomxai, Phongsali, Salavan, Savannakhet, Viangchan, Viangchan, Xaignabouli, Xaisomboun, Xekong, Xiangkhoang.
Lametler, Laos kuzeybatı bölgesinin özgün sakinleri arasında yer alan halkdır. Onlar Annamite Zinciri batısında yaşayan Lao Thung ("dağın Laotians") ile ilgilidir. Lao Thung Laos toplam nüfusun yaklaşık dörtte birini oluşturur. Lametler Laos' un kuzeybatı uzak dağlık bölgelerinde dağılmış olan köylerde yaşamaktadır. Ne yazık ki, ovalarda yaşayan çoğu Kha (köle) denilen kişilerdir. Lametler, Palaung ve Wa adlı Mon-Khmer dili konuşmaktadırlar. Çoğu yetişkin erkeklerde de Tai Yuan konuşulur. Her evde yaklaşık altı-yedi üyeden oluşan aileler olarak yaşarlar. Lametlerin evleri ahşap ya da bambu kazıklar üzerine inşa edilmiş ve kapalı mutfakları vardır. Lametlerin yazılı bir dilleri yoktur.