Alka,
Baltık dininde kutsal ve dokunulmaz olan açık hava ibadet yerlerine Alka denmektedir.
Üç Baltık halkının Litvanlar, Letonlar ve Eski Prusyalılar, Hıristiyanlığı kabul ettirmek ve fetih amacıyla sefere çıkan Töton Şövalyeleri ile girdikleri uzun savaş sonunda Cermenler asimile edilip yok edilmişlerdir. Cermenler, Letonlara ve Litvanlara da boyun eğdirdi ve bu halklar XIV. yüzyılda en azından kağıt üstünde Hıristiyanlığı kabul etti, bununla birlikte kendi dinsel geleneklerini sürdürmeyi başardılar.
Töton Şövalyeleri, Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, Töton Şövalyeleri, bir Cermen-Roman dini tarikatıdır.
Leton dinsel folklorunda tanrı ailesinin babası olan Dievs, gökteki bir dağın tepesinde bulunan çiftliğinde yaşar. Dünyanın düzenini Dievs kurmuştur ve insanların yazgısını belirleyip, onların manevi yaşamını gözeten odur. Bununla birlikte Dievs üstün bir tanrı olmadığı gibi, en önemli tanrı da değildir.
Töton Şövalyeleri' nin 1249' da Eski Prusyalılara kabul ettirdiği anlaşma ile mağlupların ölülerini atları veya hizmetkarları, silahları, giysileri veya diğer değerli eşyalarıyla birlikte gömmekten veya yakmaktan vazgeçmesini şart koşuyordu.
Baltık dininin ayırt edici özellikleri şunlardır;
1) Birçok tanrısal aile kavramı;
2) Güneş ve fırtına tanrılarının egemen rolü;
3) Doğum ve yazgı tanrıçalarıyla (Laima) yer tanrılarının ve onların hipostazlarının önemi;
4) Tanrıya bağı “iyi büyücüler”le
Şeytan'ın hizmetkarları olan cadılar arasında trans halinde gerçekleştirilen ritüel savaş
anlayışı. Hıristiyan bağdaştırmacılığına karşın, bu dinsel biçimler arkaiktir.
anlayışı. Hıristiyan bağdaştırmacılığına karşın, bu dinsel biçimler arkaiktir.
Slavlar ve Baltık halkları, Avrupa'ya en son girmiş Ari dilini konuşan halklardır.