RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Hayvanların doku ve salgılarından yararlanılarak insanda eksik olan maddelerin tamamlanması şeklindeki tedavi...

Opoterapi,
Dar anlamda, organlardan elde edilen sıvıların verilmesiyle uygulanan tedavi yöntemi.
Hayvanlardan elde edilen ürünlerle tedavi yöntemidir.
 
Uzakdoğu tıp disiplinleri bu yöntemi yüzyıllar boyunca yaygın biçimde kullanmışlardır ve bu kullanım hala devam etmektedir. Örneğin Tibet'te yaşayan misk geyiğinin salgı bezinden elde edilen misk günümüzde aromaterapinin önemli argümanlarından biridir ve güçlü bir antidepresan destek tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçe'de "mis gibi kokmak" deyimi de misk kokusuna atfen söylenmiştir ve gerçekte misk kokusu yenidoğan bebeğin kokusuyla aynıdır. Dolayısıyla misk koklandığında, bilinçaltında zaman kavramı olmadığı için beynimizi anne kucağında süt emen güven duygusu içindeki bir bebeğin duygu bütünlüğüne döndürür.

Misk kokusunun etki mekanizması hakkında birçok araştırma yapılmış olup koku sinirleri aracılığıyla beyindeki duygu merkezini uyardığı ve mutluluk hormonu salgısını artırdığı öğrenilmiştir. Ayrıca ağızdan alınarak kuvvet verici ve kalp kaslarını güçlendirici olarak da kullanımı söz konusudur.
 
Daha başka örnekler vermek gerekirse Asya gergedanının boynuzu, antilop boynuzu, akrep külü, hayvansal jelatinler ve kirpi eti akla ilk gelenlerdir. Bu otantik örnekler dışında günümüzde Batı tıbbında da kullanıldığı şekliyle Somon balığından elde edilen salkatonin, osteoporoz tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca Köpek balığı kıkırdağı, köpek balığı karaciğeri ve sığır kıkırdağı da eczanelerde hap ya da kapsül formunda bulunabilecek opoterapi ürünleridir.
 
Kısrak sütünden fermantasyonla elde edilen kımız, Kafkaslar ve Ortaasya başta olmak üzere tüm dünyada güçlü bir antioksidan tedavi olarak kabul edilmektedir. Örneğin Almanya'da hastalarını kımızla tedavi eden birçok klinik bulunmaktadır.
 
Ancak arı sütü ve bal gibi opoterapi ürünlerinin popülaritesi diğerlerini gölgede bırakmıştır. Günlük beslenmemizde çok önemli bir yer tutan bal yüzyıllardır tedavi amacıyla da kullanılagelmiştir. Balın dahili kullanımındaki faydaları dışında bugün haricen uygulamarda egzama, sedef gibi kronik cilt hastalıklarında da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
Yapılmakta olan klinik çalışmalar opoterapinin geleceğin tıbbında çok daha fazla kullanılacağının habercisidir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024