31.07.2009, 17:42 Krakatoa yanardağı yeniden patladı heberi ile Dünya çalkalandı.
Acaba yine hangi şeytanı kızdırdılar...
Dağ şeytanı Orang Aljeh' in rahatsız edildiği için, 1883 yılında dağ patladı. Bu hırçın yanardağ, orada yaşayan yerliler kadar o dönem dünyanın da kaderini değiştirmiştir.
Tarihin en büyük yanardağ patlamalarından birinin yaşandığı 1883 yılının ağustos ayında, yaklaşık beşbin kilometre öteden bile duyulabilen sıradışı gürültüler insanın kanını dondurur, bu gürültüler saatlerdir süren patlama gürültüsü değil, dağın parçalanmasının sesidir. Gökyüzü kül, duman, is ve koku içindedir, yaz günü bile gündüz vakti her yer karanlıktır. 80 kilometre yükseğe fışkıran küller heryeri sarmıştır. 35 binden fazla kişi ölmüş (patlamada 2000, tsunamide 33.000), bir sürü hayvan leşi denizde yüzer. Patlamanın ardından kaybolan ada ve oluşan tsunami Java sahiline felaket getirir, Anger kasabası haritadan silinir, 295 köy sulardadır ve Sumatra çevresi ceset kaynamaktadır. Oluşan tsunami Hint denizinde yaşanan ilk tsunamidir ve dalgaların boyu çok büyüktür.
Krakatoa yanardağı daha önce de patlamıştı. Krakatoa 535’ te yine patlamış ve bu patlama sonrası oluşan bulutlardan dolayı, güneş ışınları Afrika' nın bazı yerlerine ulaşamamış , bu da burada barınamayan ve aç kalan pireler fildişi ticareti yapan gemilerle Avrupa' ya taşınmış ve yıllarca insanları öldüren hıyarcıklı veba salgını oluşmuştur. o salgından en çok etkilenen şehir ise Konstantinopolis yani İstanbul' dur. Avrupa' ya yayılmadan önce bu vebadan sadece İstanbul'da 250 bin kişi ölmüştür. Daha sonra yayılan salgın ile kurban sayısı milyonları bulmuştur. Şimdilerde yapılan açıklamalara göre Krakatoa yanardağı patlayıp, atmosfer ve okyanusların ısınmasını engellemeseydi, küresel ısınma çok daha önce gerçekleşecekti.
Krakatoa depremine rakamsal olarak göz atacak olursak; 5000 km. den duyulan yüksek patlama sesi, 36.000 ölü, 40 m. yükseklikte tsunami dalgaları, 21 km3 süngertaşı, karaya fırlayan 600 ton volkan, 150 megaton TNT patlamasına eşit güç, 80 km. ye ulaşan toz, sis ve duman bulutu şeklinde felaketin ölçüsünü hesaplayabiliriz. Bölge oluşan partiküllerden oluşan kara bulutlardan dolayı uzun zaman karanlıkta kalır ve dünya atmosfer ısısında 2 santigrat düşüş görülür. Gökyüzündeki kara bulutlar üç yıl boyunca Amerika'da ve Avrupa'da güneşin mavi,yeşil renkte görülmesine yol açtı. 80 kilometreye yükselen bu kül bulutu hiç yere düşmeden, bulut olarak pek çok yeri dolaştı,durdu. Dünyanın en uzak köşelerine bile giden bu kül bulutu, pek çok ülkede iklim değişikliklerine yol açtı, karanlıga gömdü. Dünya bu felaketi uzun yıllar istese de bu bulut yüzünden unutamadı. Ozon tabakası inceldi, beş yıl dünya normale dönemedi.