RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber

Toynaklı hayvanların ayak derisinde iltihaptan ileri gelen kanama...

Arpalama

Toynaklı hayvanların ayak derisinde iltihaptan ileri gelen kanama. (Daha çok atlarda görülür. Sığır ve koyun gibi hayvanlarda da olur.) 
  1. Ağ eklem
  2. Bağ
  3. Tırnak Tacı
  4. Tırnak Duvarı
  5. Taban
  6. Yan Duvar
  7. Ökçe
  8. Parmak yummak
 Arpalama, aşırı yorgunluktan veya yoğun besiye çekilen hayvanların ahırda hareketsiz kalmalarından ileri gelebilir. Bir ba­cağı veya bir ayağı ağır derecede hasta olan. at, bu ayağına basamadığı için arpalama ba­zen sağlam ayakta da olur. Buna yorgunluk arpalaması denir. Arpalama, mikroplu hastalıklara da yol açabil,ir (sakağı, v.b.). Karakteristik bir topallama ile kendini gösterir.   Hastalığın İki ön ayakta (çoğu zaman böyledir) veya dört ayakta oluşuna göre topal­lama şekli de değişir. Dört ayağı hastalanan at hemen her zaman yatar durumdadır. Bu ağır arpalama, ancak hastalık başladığı andan itibaren tedaviye girişmek şartıyle iyileşebi­lir. Başlangıçta tedaviye girişilmezse arpa­lama müzminleşir. Tırnaksı tabakanın altın­daki dokuların içinde toplanan sıvılar yeni bir dokunun oluşmasına yol açar. Bu yeni doku gelişerek toynağın tabanını iter. Toy­nak şişer. Toynak çeperinde daireler belirir ve bunlar koç boynuzu biçiminde kıvrıntı­lar yapar. Nihayet, yeni oluşan dokunun aşağı ittiği ayak kemiği toynak tabanını de­lebilir.   Toynak tabanının dış kenarı ile toy­nak çeperinin İç yüzü arasında, az çok geniş bir aralık bulunur. Burası ya çoğu zaman kama veya boynuzsu doku uru denilen çatlak görünüşlü, kötü cinsten yumuşak bir boy­nuzsu madde ile dolar veya az çok derin bir boşluk haline gelir, içine dolan kan sonun­da toz haline geldiği için bu boşluğa karınca yuvası adı verilir. Müzmin arpalamaya ya­kalanmış at, iş gücü bakımından değerini büyük ölçüde kaybetmiş demektir.

At arpalanmışsa hemen tırnakları soğutmaya başlanır. Su, buz her neyse. Ne kadar sık soğutulursa o kadar iyi ve ne kadar çabuk fark edilirse o kadar az hasar meydana gelir. Veteriner Hekim tarafından verilen Antihistiyaminik ve antiflaumatuar ilaçlarla, hasarı azaltılabilir. Ahırın temizliği sağlam bir Tırnak için vazgeçilmez bir unsurdur. Ahırda her gün en az iki defa, yaş olan yerler ve dışkısı çıkartılmalıdır. Sidiğin içindeki amonyak ve dışkısındaki bakteriler ciddi çürümelere yol açmaktalar (tırnak kanserini tetikleyebilecek unsurlar).
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024