(Oğlan aşı da denilen zamk).
Amberbaris,
Amberbaris,
Bölgesel isimleri;
Sarıçalı, Diken üzümü, Karamuk, Sarıçalı, Çoban tuzluğu, İt tuzluğu, Ekşimen, Garamık, Zibike, Çoban ekmeği, Tavşan ekmeği, Kızamık.
Eskiden Osmanlıcada Kadın tuzluğu adı verilen ufacık kara yemiş' e de Enber denir.
Eskiden Osmanlıcada Kadın tuzluğu adı verilen ufacık kara yemiş' e de Enber denir.
Ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen, yaz kış yeşil veya yazın yeşil dikenli çalı formunda dikenli bir ağaççıktır. Doğal yayılış alanı Japonya' dır. Kuzey yarımküre’ nin ılıman bölgelerinde ve Avrupa’da sıkça görülür. Yazın yeşil olanlar Asya, Avrupa ve az miktarda Kuzey Amerika’ da, hardem yeşil olanlar Orta ve Güney Amerika’ da doğal olarak bulunurlar. Ülkemiz de ise İstanbul ve Trakya’da,değişik bir tipi de Karadeniz bölgesinde, yazın yeşil olan bazı türler doğal olarak yaşamaktadır.
Bu bitkinin terkibindeki boyar madde Berberin’dir. Kuvvetli bir antiseptiktir. Kadın tuzluğunun kök ve yapraklarında, kolombamin alkaloitler ile kelidonik asit ve tanen bulunur.
Yabani, çalı şeklinde, sarı çiçekli bir ağaçtır. Kökü acıdır. Yaprakları ve yemişi tatlıdır. Seyrek ormanlarda bulunur. Boyu 2-3 metre arasındadır. Meyvelerinde bol miktarda C vitamini vardır. Meyveleri, kabukları ve kökü kullanılır.
Kullanıldığı yerler: Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Ateşi düşürür. Hazım bozukluklarını giderir. Bağırsak iltihaplarını tedavi eder. Öksürüğü keser. Mideyi kuvvetlendirir. İştah açar. Ağız yaralarını iyileştirir. Kan dolaşımını düzenler. Yüksek tansiyonu düşürür. Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. Öksürüklü sıtmada ateş düşürücü olarak kullanılır.
Meyvelerin çayı idrar artırıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Yaprak, çiçek ve meyvesi mide bağırsak hastalıklarına karşı yenmektedir. Köklerin çayı dahilen kadın kısırlığında, yaprakların unlu lapası haricen adale ağrılarında, dezenfektan olarak kullanılır.
Hamileler kadın tuzluğu bitkisini kesinlikle kullanmamalıdır!