RayHaber

OtonomHaber

RaillyNews

BlauBahn

TeleferikHaber

Merhaba İzmir

KamuHaber


Cıva ile klorun bileşimi olan, hekimlikte kullanılan, çok zehirli beyaz, bir toz...

Aksülümen,  
Bilimsel adı cıva biklorürdür. (sülümen ya da süblime de denir),

Cıva, oda sıcaklığında sıvı durumda olan tek metal olup, havada oksitlenmez. Isıtılırsa 350°C’ ta yavaş bir yükseltgenmeye uğrayarak yüzeyi kırmızı HgO katmanıyla örtülür. Sıcak, derişik nitrik ve sülfürik asitlerde kolayca çözünür. Alkalilerde çözünmez. Metalik cıva buharı ve çoğu bileşikleri zehirlidir. Bileşikleri sentezlerde çok kullanılır. Periyodik cetvelin IA, IB, IIA, IIB grubu metalleri ve kurşun ya da kalayla kolayca alaşımlar (malgama, amalgam) verir. Gümüş-kalay-cıva malgaması diş dolgusu olarak kullanılır. Metalik cıva, alaşımlarından başka çeşitli elektrotların yapımında, barometre ve termometrelerde, hava boşaltma tulumbalarında ve cıva-buharlı lambalarda kullanılır. Cıva-buharlı lamba, mor ötesi ışınımı bol bir beyaz ışık verir. Cooper-Hewitt lambası da denen bu lambalar fotoğrafçılıkta ve tıp alanında da kullanılır.

Renksiz, kristal yapılı bir katı olan cıva (2) klorür ya da süblime, çok zehirli olmakla birlikte, seyreltik çözelti halinde antiseptik olarak, ayrıca mantar öldürücü ve polimerleştirme işleminde katalizör olarak kullanılır. Doğada beyaz, rombik kristaller hâlinde bulunan cıva (2) klorür ve elektrot olarak da kalomel ve cıva içeren pil (Weston pili), standart bir elektromotor kuvvet verir. Cıva (2) sülfür (HgS) siyah renktedir. Kırmızı HgS vermiyon adıyla boya olarak kullanılır.

Sublime, Bu madde, civanın iki klorlu bir tuzudur. Beyaz, parlak, ağır billurlardan ibaret bir tozdur. Madeni ve fena bir kokusu vardır.

Süblimenin mikropları öldürme hassası meşhurdur. Bunun için bazı hallerde Dezenfeksiyon için kullanılır. Fakat Albümini pıhtılaştırdığından her zaman dezenfeksiyona yaramaz. Süblime. Aynı zamanda, frenginin tedavisinde de kullanılmış bir ilaçtır.
Muayyen ve hekimlerce tayin edilecek mahlulleri baş ve kasık bitlerinin öldürülmesinde işe yarar.

Süblime, binde bir nikbetinde, su ile karıştırılarak, hekimlikte ellerin temizliği için kullanılır. Çünkü mikropların çoğu süblimeye tahammül edemez. Çabucak ölürler. Bütün bunlara rağmen süblime, öteki cıva mürekkepleri gibi, çok şiddetli bir zehirdir. İnsanlarda süblime zehirlenmeleri türlü sıkıntılara sebep olur. Fakat en fena tesiri böbrekler üzerinedir. Böbreklerde iltihap yaparak böbreği bozar harap eder. Böbreklerin bozulmasından dolayı ölümlere sebep olur. Hülasa, süblime ancak hekim eli ile kullanılabilecek olan çok zehirli bir maddedir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024